Blog post

Μπορεί τα πολλά πρόσωπα του κουτσομπολιού να κρύβουν το ίδιο συναίσθημα;

23 Φεβρουαρίου 2019Joanna K.

Είναι ενδιαφέρον πώς ο καιρός μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας. Έτσι πως άλλαξε ο καιρός διάθεση και έχασε το χαμόγελό του, έστω και προσωρινά, οι σκέψεις που τώρα περνάνε από το μυαλό μου σαν να μην με βοηθάνε να χαμογελώ στη ζωή. Δύσκολες σκέψεις, δύσκολα συναισθήματα.

Έτσι πως στέκομαι στο παράθυρο του γραφείου και κοιτάζω ψηλά, σκέφτομαι το κουτσομπολιό και τα πολλά πρόσωπά του. Τους λόγους που κουτσομπολεύουμε. Όποιοι και να είναι αυτοί, στο τέλος, κάποιος πληγώνεται. Το ξέρω. Το έχω βιώσει όπως όλοι μας. Αναρωτιέμαι αν τα πολλά πρόσωπα κρύβουν το ίδιο συναίσθημα. Και θυμάμαι έναν νέο άνθρωπο, κάπου στα ξένα, που θεωρούνταν «ειδικός» στο κουτσομπολιό και που έκρυβε μία πληγή.

Εκεί στα ξένα, λοιπόν, γνώρισα έναν νέο άνθρωπο που έδειχνε δυναμικός και πετυχημένος. Ήταν ένας δημοφιλής νέος που είχε πολλές παρέες και που λάτρευε το κουτσομπολιό. Γνώριζε τα πάντα για τους πάντες και τα μοιράζονταν ανάλογα με την παρέα. Δύο φορές τον είδα δακρυσμένο. Και τις δύο φορές στέκονταν στο παράθυρο μόνος. Στο παράθυρο εκείνο μπορούσα να δω τα πολλά πρόσωπα του κουτσομπολιού.

Όταν μας φέρνει πιο κοντά

Έβλεπα το κουτσομπολιό που μπορεί να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά και να τους κάνει να νιώθουν πως ανήκουν στην ίδια ομάδα. Με ποιον τρόπο; Για να μπορούμε να μοιραστούμε με άλλους κάτι που μάθαμε για κάποιον, αυτό που νιώσαμε όταν το μάθαμε και θέλουμε να μείνει μεταξύ μας, χρειάζεται να γνωρίζουμε πως υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Η εμπιστοσύνη χτίζεται αργά, πάνω στον αμοιβαίο σεβασμό και στην αμοιβαία εκτίμηση. Ο χρόνος μας βοηθά να καταλάβουμε ποιοι μας εκτιμάν ως άτομα και ποιοι σέβονται τις επιθυμίες μας. Να δούμε ποιοι κρατάνε τα μυστικά μας και ποιοι τα μεταφέρουν σε άλλους. Ποιοι μας ενθαρρύνουν να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και ποιοι να τα αγνοήσουμε. Το κουτσομπολιό θα μπορούσε να επιβεβαιώσει όσα έχουμε καταλάβει.

Μπορεί να συζητάμε θέματα και καταστάσεις που μας δυσκολεύουν. Να αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα με κάποιους άλλους, που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε μόνοι μας. Αυτοί οι άλλοι μπορεί να είναι συγγενείς, φίλοι ή και συνάδελφοι. Ή να έχουμε κάποια αντιπαράθεση που δεν μπορούμε να επιλύσουμε, όσο και αν προσπαθούμε να βρούμε κάποια κοινά σημεία με τους άλλους. Λες και οι άλλοι δεν μπορούν να μας ακούσουν. Και αν δεν μας ακούν, πώς θα μας καταλάβουν; Να αναζητούμε μία διέξοδο στη δυσκολία και να τη βρίσκουμε στα αρνητικά σχόλια για τους άλλους. Να επιλέγουμε να χαλαρώνουμε με τα άτομα που εμπιστευόμαστε μέσα από το κουτσομπολιό. Για κάποιον λόγο, θεωρείται μορφή εκτόνωσης σταθερή στο πέρασμα του χρόνου.

Όταν μας απομακρύνει

Έβλεπα το άλλο πρόσωπο του κουτσομπολιού, αυτό που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην επικοινωνία με τους άλλους και να οδηγήσει σε απώλειες. Μέσα στην ίδια ομάδα, φιλική ή και επαγγελματική. Για κάποιον λόγο, κάποιος μέσα στην ομάδα γίνεται στόχος κουτσομπολιού. Αυτά που σκέφτεται, λέει και πράττει κρίνονται αρνητικά. Αυτή η αρνητικότητα αντανακλάται σε φήμες και διαδόσεις για τη ζωή του, την προσωπικότητά του, το είναι του. Σαν να μην είναι αυτός που ήταν πριν το κουτσομπολιό. Το αποτέλεσμα, να περιορίζεται η παρουσία του μέσα στην ομάδα. Τα αρνητικά σχόλια γίνονται πιο εύκολα αποδεκτά από τα θετικά. Κάπως έτσι, η εμπιστοσύνη κλονίζεται και ο σεβασμός περιορίζεται. Οι σχέσεις δοκιμάζονται και η επικοινωνία διαταράσσεται. Κάτι πρέπει να γίνει. Κάτι δραστικό, για την ομάδα.

Tα πράγματα θα είναι δύσκολα για όλους

woman-thoughtful-manage-relations-feelings   

Και γιa αυτόν που γίνεται στόχος αρνητικών σχολίων 

και γιa αυτόν που διαδίδει φήμες

Αυτός που νιώθει στόχος θα τα βάλει με τον εαυτό του, ξεχνώντας πως σε κάθε σχέση υπάρχουν τουλάχιστον δύο άτομα που διαμορφώνουν τα εύκολα και τα δύσκολα κομμάτια της σχέσης. Αντικρίζοντας την απομόνωση θα βιώσει δύσκολα συναισθήματα. Ο θυμός θα εναλλάσσεται με την απελπισία. Μαζί θα του ζητάνε να κάνει κάτι. Θα αναρωτηθεί αν έχει τη δύναμη να βελτιώσει την κατάσταση. Αν η απάντηση είναι θετική, θα μπορέσει να προστατέψει τη θέση του στην ομάδα. Αν η απάντηση είναι αρνητική, θα αρχίσει να διεκδικεί όλο και πιο λίγα από την επικοινωνία με τους άλλους.

Ναι, θα είναι δύσκολα και για αυτόν που διαδίδει φήμες. Συμφωνώ, θα νιώθει πως έχει τη δύναμη να ελέγχει πρόσωπα και καταστάσεις – στην αρχή. Πως είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού των σχέσεων. Πως ο λόγος του μπορεί να επηρεάσει το πώς νιώθουν και πώς συμπεριφέρονται οι άλλοι. Η επικοινωνία, όμως, θα βασίζεται στον φόβο. Το ξέρει. Στο βλέμμα των άλλων βλέπει φόβο. Ποιος θα ήθελε να βρίσκεται σε δύσκολη θέση; Στο βλέμμα αυτό καθρεπτίζεται ο δικός του φόβος. Ο ίδιος θα φοβάται να μην χάσει τη δύναμη που του δίνει το κουτσομπολιό. Και θα προβάλει μία θολή εικόνα για τον εαυτό του. Από την εικόνα αυτή θα λείπουν τα κομμάτια εκείνα που μπορούν να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά.

Ποιο είναι το συναίσθημα;

Θυμήθηκα εκείνο τον νέο άνθρωπο όταν στάθηκα στο παράθυρο του γραφείου μου με τις σκέψεις σε αταξία. Γνώριζα πως είχε βιώσει μία δύσκολη εμπειρία στη ζωή του, που του είχε αφήσει πληγή. Έβλεπε τον εαυτό του μέσα από την πληγή αυτή. Και άκουγα πως είχε επιλέξει το κουτσομπολιό ως εργαλείο ελέγχου και επιβολής των επιθυμιών του στους άλλους. Αναρωτιόμουν ποιο μπορεί να ήταν το συναίσθημα που κυλούσε μέσα από τα δάκρυά του. Όσο και να προσπάθησε να το κρύψει, εκείνο βρήκε τρόπο να βγει στην επιφάνεια. Όχι μία αλλά δύο φορές.

Καθώς έβαζα τις σκέψεις σε μία σειρά αναρωτήθηκα αν τα πολλά πρόσωπα του κουτσομπολιού μοιράζονται το ίδιο συναίσθημα. Αν αυτοί που γίνονται αντικείμενο κουτσομπολιού και αυτοί που διαδίδουν φήμες μοιράζονται το ίδιο συναίσθημα: τη θλίψη. Μπορεί τελικά το κουτσομπολιό να κρύβει θλίψη;

Να έχετε μία δημιουργική βδομάδα!

Φωτογραφίες: Camil Tulcan

Sharing is caring!

Αφήστε το Σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *