Blog post

Όταν η τέχνη του δρόμου στην Ισπανία συναντά τη Μυθολογία στην Ελλάδα

1 Ιουνίου 2019By Joanna IK

Γνωρίζοντας τους άλλους

Το σημερινό ταξίδι μας βρίσκει σε μια γωνιά της Μεσογείου, γνωστή για την εξωστρέφειά της. Προορισμός μας, η πόλη της Βαλένθια στην Ισπανία. Ο λόγος του ταξιδιού, να γνωρίσουμε ένα δίδυμο της τέχνης του δρόμου (street art), με διεθνή καταξίωση και με έργα τους να κοσμούν πλατείες στην άλλη πλευρά του ωκεανού. Meet Pichi & Avo!

Η Βαλένθια, τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, αγαπά την τέχνη και την καινοτομία και δεν το κρύβει. Οι επισκέπτες της μπορούν να χαλαρώσουν στα σοκάκια της παλιάς και της σύγχρονης πόλης, ακολουθώντας τις μοναδικές μυρωδιές της τοπικής κουζίνας και τα ζωντανά χρώματα στους ψηλούς τοίχους.

Στα σοκάκια της Βαλένθια οι Pichi & Avo συνεργάζονται και δημιουργούν από το 2007. Η τέχνη τους θεωρείται καινοτόμα επειδή χρησιμοποιούν το φίλτρο της hip hop κουλτούρας για να προσεγγίσουν τη Μυθολογία, Ρωμαϊκή και Ελληνική, σταθερή πηγή έμπνευσης.

Για τη χιπ χοπ κουλτούρα

Πώς συνδέεται η τέχνη του δρόμου με το hip hop; Λοιπόν, με λίγα λόγια, όπως το καταλαβαίνω:

Όταν πρωτοεμφανίστηκε, η τέχνη του δρόμου θεωρήθηκε μία μορφή διαμαρτυρίας. Ξεκίνησε από τα γκέτο στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκεί όπου τα όνειρα είχαν γκρι χρώμα. Οι νέοι των γκέτο άρχισαν να διαμαρτύρονται για τη σκληρή και περιορισμένη καθημερινότητα που βίωναν. Άκουγαν μουσική σε επαναλαμβανόμενο ρυθμό, όπως επαναλαμβάνονταν οι μέρες της ζωής τους. Χρησιμοποιούσαν ειδικά σπρέι για να αποτυπώσουν τα συναισθήματά τους σε ανοιχτούς χώρους. Να δείξουν στους άλλους πως υπάρχουν. Αν το breakdance ήταν «η κίνηση» της hip hop κουλτούρας, το γκράφιτι, η τέχνη του δρόμου ήταν «το χρώμα».

Σήμερα, η τέχνη του δρόμου θεωρείται μία δημιουργική και καταξιωμένη μορφή παρέμβασης στο γκρίζο των αστικών κέντρων. Τη συναντάμε σε δημόσιους χώρους, σε παλιά ή εγκαταλελειμμένα κτίρια, στην είσοδο στο λιμάνι ή στον σταθμό τρένων, σε κεντρικούς τοίχους και μεγάλες πλατείες. Ξεχωρίζει για τα έντονα χρώματα και τα σλόγκαν που συνοδεύουν τις ζωγραφιές. Πλέον διδάσκεται σε σχολές Καλών Τεχνών, με τους απόφοιτους – καλλιτέχνες του δρόμου να αναλαμβάνουν σημαντικά έργα – αναθέσεις κρατικών και ιδιωτικών φορέων.

Για την τέχνη του δρόμου των νέων φίλων μας

Οι Pichi & Avo δηλώνουν δημόσια πως λατρεύουν και εμπνέονται από τη Μυθολογία. Εκτός από έργα ζωγραφικής, δημιουργούν γλυπτά και στήνουν αρχιτεκτονικές κατασκευές. Ο χώρος της δράσης τους μπορεί να είναι μία πλατεία ή ένας τοίχος. Στο κέντρο της πόλης της Βαλένθια, η θεά Αφροδίτη (σε τοιχογραφία τους) λέει καλημέρα στους περαστικούς. Στο Ντένβερ του Κολοράντο, ο Ερμής κλείνει το μάτι στους κατοίκους.

Όπως οι περισσότεροι καλλιτέχνες του δρόμου, θεωρούν σημαντικό η τέχνη να περνά κοινωνικά μηνύματα. Το όραμά τους είναι να βοηθήσουν τους συμπολίτες τους να γνωρίσουν την αρχαιότητα και τις ρίζες του (μεσογειακού) πολιτισμού τους.

Το πρώτο βήμα δημιουργίας, η αποδόμηση κλασικών έργων τέχνης και η προσέγγισή τους με μία σύγχρονη ματιά, μέσα από το φίλτρο της σύγχρονης τέχνης. Χρησιμοποιούν καμβά για να έχουν μία ιδέα για το έργο που θέλουν να φτιάξουν. Δημιουργούν εναλλάξ. Μία στρώση χρώματος ο ένας, μία στρώση χρώματος ο άλλος. Η συνεργασία τους βασίζεται στην εμπιστοσύνη: δείχνουν εμπιστοσύνη στην επόμενη στρώση. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το τελικό αποτέλεσμα.

<img loading=
Στη σελίδα τους στο Facebook
Με νέα πνοή στην τέχνη του δρόμου

Προβολή του έργου τους

Το 2014, τους συναντάμε στο φεστιβάλ τέχνης του δρόμου Mislatas Respresentan που πραγματοποιείται στην πόλη τους κάθε δύο χρόνια. Συγκεντρώνει τους περισσότερους καλλιτέχνες του δρόμου στην Ισπανία, προσκαλώντας τους να ξεδιπλώσουν το ταλέντο και την φαντασία τους σε δημόσια έκταση άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων. Στην βασική φωτογραφία, βλέπουμε τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ.

Ζωγραφιές και γλυπτά τους έχουν φιλοξενηθεί σε μουσείο της πόλης τους, με το μήνυμα πως η τέχνη είναι για όλους. Αρχές Μαΐου ολοκληρώθηκε η έκθεσή τους με τίτλο EVREKA (χμ).

Υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο στην τέχνη του δρόμου. Έχει ημερομηνία λήξης. Κάθε έργο του δρόμου κοσμεί δημόσιους χώρους μέχρι την εμφάνιση του επόμενου έργου τέχνης. Μέχρι την επόμενη ανάρτηση. Παραμένει ζωντανό στις φωτογραφίες.

Να έχουμε μία δημιουργική βδομάδα και έναν καλό μήνα…

Πηγές

Mislatas Respresentan reunirá a la mayor concentración de artistas urbanos de España (με την βοήθεια του μεταφραστή κύριου Google). Κλικ

Pichiavo – art, design, graffiti. Κλικ

Comments (4)

 • ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΤΑΡΟΚΟΙΛΗΣ

  6 Ιουνίου 2019 at 22:49

  Τέχνη του δρόμου! τι ψάχνουμε να βρούμε τώρα. Διαπιστώσεις που προκαλούν μελαγχολία για μας. Για την κοινωνία και την πόλη μας. Μια ανοιχτή μιζέρια που σκεπάζει τα πάντα. Τέχνη του δρόμου. Πόσα χρόνια πίσω ζούμε.

  1. By Joanna K

   7 Ιουνίου 2019 at 20:01

   Σήμερα, στη δουλειά, λέγαμε πως κάποιος μπορεί να μην έχει οικονομική άνεση και να είναι πλούσιος σε ζεστά και χαρούμενα συναισθήματα. Και κάποιος άλλος να είναι οικονομικά πετυχημένος και συναισθηματικά μίζερος. Ίσως, ίσως αν όλοι εκτιμήσουμε τον πλούτο που κρύβεται στα συναισθήματα, να μπορέσουμε να τον μοιραστούμε δημιουργικά με την κοινωνία και την πόλη μας.
   Έστω και με μία μικρή καθυστέρηση, να έχουμε έναν μήνα γεμάτο δημιουργικούς προβληματισμούς

 • ainafets

  1 Ιουνίου 2019 at 12:06

  Απίστευτη τέχνη που όλο και εξελίσσεται και σε πολύ λίγο καιρό θα συναγωνίζεται την Αναγέννηση… ή μήπως είναι η Αναγέννηση του 21 ου αιώνα; 😉
  Είμαι φαν των grafiti που δίνουν άλλον αέρα στις άχαρες πόλεις μας!

  Καλό μήνα Joanna και πολλά τα τρυφερά μου ΑΦιλάκια! 🙂

  1. By Joanna K

   7 Ιουνίου 2019 at 19:50

   Ένα ενδιαφέρον ερώτημα, για τη σχέση μεταξύ της τέχνης του δρόμου και της Αναγέννησης. Ίσως η απάντηση στο ερώτημα αυτό να μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε τη δύναμη των γκράφιτι. Να δούμε το ζεστό και το οικείο που αναδύεται μέσα από μία παλέτα χρωμάτων
   Με μία μικρή καθυστέρηση, καλό μας μήνα

Comments are closed.