Blog post

2021, βάζουμε στοίχημα;

2 Ιανουαρίου 2021By Joanna IK

Γνωρίζοντας Εμάς

Καλή Χρονιά! Χρόνια Πολλά!! Χρόνια Καλά!!!

Πάει, έφυγε το 2020 αφήνοντας πίσω του σημαντικά μαθήματα και σημαντικά μηνύματα για τα χρόνια που έρχονται και τις γενιές που ακολουθούν.

Πώς περάσαμε στις γιορτές; Πώς πάνε τα κέφια; Τα δικά μου; Σιγομουρμουρίζουν δημιουργικά. Ακόμη κι όταν το φλουρί της βασιλόπιτας μού γύρισε την πλάτη. Βέβαια, φέτος ο κύκλος των ‘διεκδικητών’ ήταν μικρός, ο αριθμός των κομματιών σταθερός, με κάποια κομμάτια να εκπροσωπούν επιθυμητά συναισθήματα. Εκεί έπεσε το φλουρί, σε συναίσθημα. Μοιραστήκαμε το κομμάτι, μοιραστήκαμε και το συναίσθημα.

Η διάθεση για δημιουργία παρέμεινε σταθερή ακόμη κι όταν κατάλαβα πως το αγαπημένο μου τζην δεν είχε στενέψει έτσι ξαφνικά. Τι κι αν επέμενα όταν είπα να πάω παραλία, να περπατήσω προς το 2021. Κάτι άλλο είχε συμβεί. Αυτά που συμβαίνουν όταν στο γλυκό δίλημμα «μελομακάρονα ή κουραμπιέδες», η απάντηση είναι «και τα δύο»

Πώς καλημερίζω το νέο έτος; Δημιουργικά. Υποδέχομαι το 2021, και εσάς βεβαίως, με μια μικρή ιστορία 121 λέξεων. Τόσο όσο χρειάζεται να ξετυλιχθεί το νήμα των λέξεων, να υφανθεί μια σκέψη – ένας προβληματισμός – ένα συναίσθημα – μια προσδοκία. Να δημιουργηθεί ένας χώρος συνάντησης για συναισθήματα σε αντίθεση.

Η ιστορία

Μα τι χρονιά κι αυτή που τέλειωσε. Πόσα σχέδια έμειναν στη μέση. Πόσες ζωές έμειναν στη μέση.

Ξεφυλλίζω το ημερολόγιο του 2020. Βλέπω την αισιοδοξία να διαπερνά τους πρώτους μήνες. Τον Μάρτιο να λέω, τι καλά, δύο εβδομάδες χωρίς δουλειά, μπορώ να κλείσω εκκρεμότητες, να προγραμματίσω δράσεις. Μετά βλέπω να κυριαρχεί το λευκό. Άδειες σελίδες. Τι σημάδι είναι αυτό; Ένα δάκρυ!

Ανοίγω το ημερολόγιο του 2021. Να γράψω νέους στόχους. Διστάζω. Ξεκινώ με ερώτηση: Θα είναι άραγε η νέα χρονιά καλύτερη; Χωρίς παύσεις και διαλείμματα. Χωρίς αναμονή και ό,τι την ακολουθεί. Παύση. Μπορεί ναι, μπορεί όχι.

Ό,τι κι αν εμφανιστεί, θα κάνει κι αυτό τον κύκλο του. Θα ξεκινήσει και θα τελειώσει. Και θα δώσει στιγμές αγωνίας και στιγμές αγάπης. Στοίχημα;

Για τον πίνακα

Τίτλος: Πρωινό στο Χωριό μετά τη Χιονοθύελλα

Ζωγράφος: Kazimir Malevich (WikiArt)

Έτος: 1913

Σχολή/Κίνημα: Κυβοφουτουρισμός

Καλώς όρισες 2021

Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας. Αν το κείμενο είναι το κτίσμα του μπλογκοσπιτιού μου, τα σχόλια είναι η αυλή. Εδώ καθόμαστε στη σκιά, αναπαυτικά, και τα λέμε χαλαρά. Σας περιμένω λοιπόν στην αυλή.

Comments (17)

 • ΣΜΑΡΑΓΔΕΝΙΑ ΡΟΥΛΑ

  7 Ιανουαρίου 2021 at 20:49

  Περνώ Τζοάννα μου να σου αφήσω τις ευχές μου για την γιορτή σου ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ να σε χαίρονται οι αγαπημένοι σου, να χαιρόμαστε και εμείς εδω την ιντερνετική παρουσία σου και να τα λέμε χαλαρά στην αυλή σου!! ???

  1. By Joanna IK

   7 Ιανουαρίου 2021 at 22:05

   Ρούλα!! Σ’ ευχαριστώ πολύ που πέρασες από το μπλογκοσπιτάκι μου, να αφήσεις ευχές
   Αν σου πω πως κάτι μου έλεγε πως θα περάσεις βραδάκυ, να τα πούμε..;
   Να βάλω τα λουλούδια σου σε βάζο, να κεράσω γλυκό, για την ώρα διαδικτυακά ? ?

 • ainafets

  7 Ιανουαρίου 2021 at 19:02

  Χρόνια Πολλά Joanna μου, σήμερα για την ονομαστική σου γιορτή ακόμη και αν την γιορτάζεις άλλη μέρα!
  ΑΦιλάκια πολλά πολλά! <3

  1. By Joanna IK

   7 Ιανουαρίου 2021 at 19:30

   Α! μια μαγική ευχή, να βάλω στην παστέλ μου τσάντα
   Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη. Μόλις..γιόρτασα με βόλτα στην παραλία. Ο καιρός γλυκός, η διάθεση καλή, κόσμος αρκετός.
   Ένα λεπτό, να κεράσω, για την ώρα εικονικά ? ?

 • Μαρίνα Τσαρδακλή

  3 Ιανουαρίου 2021 at 09:24

  Καλημέρα Ιωάννα μου, καλή χρονιά!
  Με όοοολα τα καλά!
  Εμένα σε τρεις βασιλόπιτες, μου έτυχαν τρία φλουριά. Απορώ πώς δεν το ξέρετε γιατί από τη χαρά μου τσίριζα χαχαχαχα
  Μας υποδέχτηκες με συναισθήματα κι ιστορία και νομίζω θα το εκτιμήσει το 2021 το ζεστό σου καλωσόρισμα. Πιστεύω θα ‘ναι καλύτερη χρονιά από τη περσινή (βλέπεις δε θέλω καν να την αναφέρω χαχα).
  Όλα θα πάνε καλά. Θα τα πάρουμε ένα βήμα τη φορά κι όλα θα γίνουν.
  Σε φιλώ πολύ γλυκά.

  1. By Joanna IK

   3 Ιανουαρίου 2021 at 12:31

   Καλημέρα στην υπερτυχερή κυρία του 2021!!
   Με τα πυροτεχνήματα να κάνουν θόρυβο – φέτος όλη η ενέργεια πήγε εκεί, δεν μπόρεσα να ακούσω τις τσιρίδες της χαράς σου. Πρώτα κληρώνεται η λέξη σου για την κορυφή του xmas δέντρου, μετά σου τυχαίνουν τρία φλουριά στη σειρά.. το 2021 θα είναι η χρονιά σου. Για να δούμε τι άλλο ωραίο θα έχεις να μας προτείνεις. Τι άλλο θα διαβάσουμε με την υπογραφή σου.
   Ναι, το 2021 να είναι μια χρονιά που θα μας αφήσει μια γλυκιά γεύση. Στην υγειά της λοιπόν ?

 • ΣΜΑΡΑΓΔΕΝΙΑ ΡΟΥΛΑ

  2 Ιανουαρίου 2021 at 20:37

  Να ξεκινήσω με ευχές για καλή χρονιά,.. το 2021 ότι εύχεσαι τζοάννα μου να γίνει πραγματικότητα …
  Ότι αγαπάς να κάνεις , να βάζεις στόχους και να τους πετυχαίνεις, και ναι να το πιστέψεις πως θα τα καταφέρεις , όπως και η συμμετοχή σου στις 121 λέξεις ..
  Να σβήσουμε την λέξη ..δεν μπορώ…από το λεξιλόγιο μας αυτό είναι το στοίχημα!!
  Δεν υπάρχει τίποτε που να μην μπορούμε να το καταφέρουμε αρκεί να πούμε .. θέλω.. και να προσπαθήσουμε γι αυτό!!
  Χαιρόμαστε που είσαι πάλι κοντά μας!!
  Σου εύχομαι ολόψυχα υγεία και πολύ επένδυση σε συναισθήματα !!! χρόνια πολλά!! ??

  1. By Joanna IK

   3 Ιανουαρίου 2021 at 12:23

   Ρούλα, καλημέρα και χρόνια πολλά!!
   Η ευχή σου, για «επένδυση σε συναισθήματα», ξεχωριστή και αγαπημένη. Μιλά απευθείας στην ψυχή μου – χωρίς φίλτρα και παρεμβάσεις της λογικής. Αυτό είναι ένα στοίχημα για μένα. Μαζί με το «θέλω». Να το δω (να το δούμε όλοι) να παίρνει τη θέση του «δεν μπορώ».
   Όντως, πηγαίνοντας στις αρχές του 2018, ούτε που θα μου περνούσε από το μυαλό πως θα έβλεπα κείμενά μου να δημοσιεύονται στο 121 ΛΕΞΕΙΣ. Ούτε που γνώριζα πως υπήρχε. Έμαθα πολλά στην μπλογκογειτονιά μας, κοντά σε φίλους όπως εσύ, με τη δική σου χαρά για τη ζωή.
   Πάω στο σάιτ με τα σύμβολα, να βρω κάτι γλυκό, για το 2021 ?☕

 • ainafets

  2 Ιανουαρίου 2021 at 17:17

  Α! Ξέχασα να γράψω πως φέτος στην πίτα που κόψαμε όλη η οικογένεια μαζί (είμασταν 9!) η αφεντιά μου κέρδισε το φλουρί… καλό σημάδι!

 • ainafets

  2 Ιανουαρίου 2021 at 17:12

  Στοίχημα;
  Πόσα χρόνια άραγε έχω να βάλλω στοίχημα όχι μόνο με τον εαυτό μου, αλλά και με κάποιον άλλο;
  Μήπως για να βάλει κανείς στοίχημα θα έπρεπε να είναι πολύ σίγουρος πως θα το κερδίσει και αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάτι για το οποίο είμαι σίγουρη… Και ποιο είναι άραγε το έπαθλο; Ηρεμία;
  Χμ! γράφω τις σκέψεις μου, έτσι όπως έρχονται στα άκρα των δακτύλων μου, καθώς πληκτρολογώ! Μάλλον αν είμαστε όσο μπορούμε στο «εδώ και τώρα» μας, να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε ότι μας παρουσιάζεται μπροστά μας και με αυτό τον τρόπο να πορευτούμε στο 2021!
  Δεν κάνω όνειρα και αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι και τόσο καλό, ίσως γιατί αν δεν πραγματοποιηθούν δεν θέλω να μείνω με την προσμονή!

  ΑΦιλάκια γλυκά Joanna μου και ευχαριστώ που φιλοξένησες τις σκέψεις μου, (είχα φάει πριν δυο κουραμπιέδες!)

  1. By Joanna IK

   2 Ιανουαρίου 2021 at 17:33

   Καλησπέρα στην τυχερή κυρία του 2021
   Βλέπω τηρήσατε τα έθιμα και τους κανόνες για τα ρεβεγιόν τα φετινά. Να είσαστε ολοι γεροί, χαρούμενοι και δημιουργικοί. Να διαβάζουμε τα κείμενά σας και να βλέπουμε τα βίντεο που δημιουργείτε.
   Διαβάζω τις σκέψεις σου με προσοχή. Με βοηθούν να καταλάβω καλύτερα τι εννοώ με το ‘στοίχημα’. Το βλέπω σαν μια δυνατή υπόσχεση σε εμένα πρώτα, πως δεν θα ‘με’ εγκαταλείψω. Βλέπεις, και εγώ διστάζω να κάνω όνειρα (οι αστρολόγοι ίσως πουν πως είναι γνώρισμα των ζωδίων της γης), ιδίως όταν οι σκέψεις μου ‘κολλάνε’ σε δύσκολες στιγμές του παρελθόντος. Ετσι ξεκινώ να βάλω στοίχημα, να πω στον εαυτό μου πως όπως και να κυλήσει η χρονιά, δεν θα εγκαταλείψω την επικοινωνία με τους άλλους, την ανοιχτή έκφραση συναισθημάτων, την κατανόηση και τον σεβασμό, τις αξίες και τα ιδανικά.
   Πόσο θα ήθελα έναν κουραμπιέ με τον απογευματινό καφέ..δεν έμεινε ούτε ένας για δείγμα..
   Καλή μας χρονιά ☕?

 • ΑΧΤΙΔΑ

  2 Ιανουαρίου 2021 at 16:41

  Να πω πρώτα Καλή Χρονιά σπάζοντας..ρόδι έστω και εικονικό κορίτσι μου. Διάβασα με χαμόγελο τον ενθουσιασμό σου για το 2021 ..και λέω χαμόγελο γιατί κατάλαβα ακόμα μία φορά πως τα χρόνια μου και οι καταστάσεις μου στέρησαν ΑΥΤΟ ακριβώς..τον ενθουσιασμό! Μαζί σου γλυκιά μου, ας κάνουμε όνειρα για κάτι καλύτερο, πιο εύκολο και πιο φωτεινό. Όσο για τον πίνακα..ξέρεις πως είχα επί 35 χρόνια εργαστήρι ζωγραφικής, ζωγράφισα και τι δεν ζωγράφισα όλα εκείνα τα χρόνια, πολλά παραγγελιές από νεόνυφες που στόλιζαν το σπίτι τους. Αυτόν ακριβώς τον πίνακα και δύο ακόμη του ίδιου τα ζωγράφισα αντιγραφή για ένα ζευγάρι και σε διαβεβαιώ πως ήταν δύσκολη δουλειά. Είχα και..αντιπολίτευση τον άνδρα μου που το..μήλο το θέλει μήλο όπως λέω και μου γκρίνιαζε επάνω από το κεφάλι μου πως αυτά είναι..σαχλαμάρες!! Αυτό είναι..Αρμένικο μάλλον ποδαρικό, σε κούρασα να σου στέλνω την αγάπη και τις ευχές μου να πετύχεις στη χρονιά αυτή ότι ονειρεύεσαι!

  1. By Joanna IK

   2 Ιανουαρίου 2021 at 17:27

   Το εικονικό ρόδι θα το δω ως μια Αχτίδα καλοσύνης και αισιοδοξίας που αγκαλιάζει την αυλή του σπιτιού
   Αυτά τα σχόλια λατρεύω, που είναι σαν αρμένικη επίσκεψη. Τις χάσαμε λόγω συνθηκών και μας λείπουν – μου λείπουν.
   Κοιτα να δεις, που διάλεξα έναν πίνακα που τον γνωρίζεις πολύ καλά, βιωματικά. Που μια τόσο όμορφη δραστηριότητα, η ζωγραφική, μας φέρνει πιο κοντά. Πόσο όμορφα πράγματα μπορούμε οι άνθρωποι να μοιραζόμαστε.. Αυτό το καλλιτεχνικό ρεύμα δεν είναι από τα αγαπημένα μου, όμως μου αρέσει ό,τι έχει σχέση με τη Ρώσικη σχολή, με το συναίσθημα να είναι ελεύθερο = παρόν.
   Να είσαστε καλά, ο άντρας σου και εσύ, να χαίρεστε το φως και το χαμόγελο του 2021 μαζί ?

 • ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΤΑΡΟΚΟΙΛΗΣ

  2 Ιανουαρίου 2021 at 15:01

  Τζοάννα μου καλησπέρα σου.
  Καλή χρονιά αγαπημένη μου φίλη και χρόνια σου πολλά.
  Φλουρί σε συναίσθημα! Αυτό κι αν είναι ένα ιδιαίτερο βίωμα. Και μια ονοματολογία-προσδιορισμός πάνω σε αυτά τα κομμάτια σε μια «βασιλόπιττα». Δηλαδή στην προσδοκία μιας ολάκερης χρονιάς.
  Πρώτη φορά διαβάζω κάτι τέτοιο. Το βρίσκω εξαιρετικό, διαφορετικό. Το να ευχηθείς ή να αφιερώσεις πάνω σε ένα βίωμα/συναίσθημα. Πολύ ξεχωριστό.

  Το ταλέντο σου στις «121 λέξεις» το ξέρω. Το έχω αγαπήσει διαχρονικά. Από την εποχή της αντίστοιχης κοινότητας και του URNOVL, (αλήθεια το συντηρούν οι ιθύνοντές του. Είναι αμαρτία να χαθεί έτσι αφημένο όπως το άφησα πριν καιρό).
  Πολύ όμορφο το αφήγημά σου Τζοάννα μου. Και αυτό το στοίχημα που βάζεις πόσο ρεαλιστικό και αφοπλιστικό.
  Πάντα η γραφή σου έχει να μας δώσει θετικά μηνύματα και καθαρή ανάσα.
  Και πάλι τις ευχές μου καλή μου φίλη.

  Υ.Γ. Α! επέτρεψέ μου και κάτι καινούργιο δικό μου
  https://giannispitarokilis.wordpress.com/

  1. By Joanna IK

   2 Ιανουαρίου 2021 at 17:14

   Γιάννη, καλησπέρα και καλή χρονιά!!!
   Φέτος είπα να ξεκινήσω τη χρονιά δυναμικά και να κάνω κάτι δημιουργικό. Αν για το καλό του χρόνου επιβάλλεται / συνηθίζεται να έχουμε κάτι καινούριο, πάνω μας ή στο σπίτι, αυτό είναι η ονοματολογία των κομματιών. Ήθελα το 2021 να ξεκινήσει γνωρίζοντας ακριβώς ποια συναισθήματα είναι επιθυμητα και ευπρόσδεκτα. Τελικά η δημιουργικότητα βρίσκεται μέσα σε πολλά κομμάτια της καθημερινότητας. Οσο για το φλουρί, το έχω προς το παρόν πάνω στον υπολογιστή.
   Κάνω κλικ στο δώρο που έφερες στην αυλή του σπιτού. Βλέπω πως κάθε χρόνο, η διάθεση δημιουργίας και επικοινωνίας μεγαλώνει και εξελίσσεται. Πολύ ωραία ιδέα, να συγκεντρώσεις τα έργα σου σε έναν χώρο, να δημιουργήσεις ανθολόγιο των λογοτεχνικών έργων σου.
   ? στη δημιουργικότητα, την επικοινωνία, την εξέλιξη

 • Anna Flo

  2 Ιανουαρίου 2021 at 13:19

  Καλημέρα σου. Όση συννεφιά και αν έχει ο ουρανός εδώ στην αυλή σου πάντα λάμπει ο ήλιος.
  Και ανησύχησα πριν μέρες όταν πατώντας το λινκ για να μπω στο μπλογκ σου να αφήσω ευχές με προειδοποιούσε για λογισμικό που θα μου κλέψει κωδικούς ή για ό,τι του »κατέβαινε»…ευτυχώς όλα απεκαταστάθηκαν
  Οι 125 λέξεις σου είπαν πολλά. Και όλα θα πάνε καλά θα δεις. Μετά από πολλή κατηφόρα έρχεται το ίσωμα και η ανηφόρα για τα υπέροχα που θα συμβούν, στοίχημα;
  Ο πίνακας ενδιαφέρων αν και ο κυβισμός ή ο φουτουρισμός δεν είναι της αρεσκείας μου. Μάλλον τα χρώματα μου αρέσουν
  Καλές δημουργίες, καλή δίαιτα (για το αγαπημένο τζιν), καλή δύναμη »για όσες λιακάδες έλθουν»
  Φιλιά πολλά

  1. By Joanna IK

   2 Ιανουαρίου 2021 at 13:56

   Άννα, τι γλυκό και θετικό ποδαρικό μου κάνεις!
   Καλημέρα και καλή μας χρονιά. Ναι, η τεχνολογία μου είχε γυρίσει την πλάτη για κάποιες ημέρες. Ομως ο καινούριος χρόνος μας βρίσκει..συμφιλιωμένες.
   Αυτό είναι ένα στοίχημα που ευχαρίστως θα βάλω. Καλύτερα, θα στηρίξω = τα υπέροχα είναι καθοδόν.
   Φιλιά χαμογελαστά ?

Comments are closed.