Blog post

Όταν το ποδόσφαιρο δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο

17 Απριλίου 2021By Joanna IK

Γνωρίζοντας τους Άλλους

Σήμερα σας ζητώ να κάνουμε ένα ιδιαίτερο ταξίδι στον χρόνο και στον χώρο. Tαξιδεύουμε νοερά στο Βελιγράδι των δύο ποταμών και των διαφορετικών πολιτισμών. Σταματάμε στο 1999. Να παρακολουθήσουμε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα με κοινωνικό μήνυμα.

Είναι τα χρόνια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο. Τον Μάρτιο του 1999 ξεκινούν οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί στο Βελιγράδι που διαρκούν τέσσερις μήνες. Οι σειρήνες των βομβαρδισμών διακόπτουν την κανονικότητα.

Στις 7 Απριλίου, ημέρα Τετάρτη, διεξάγεται φιλικός αγώνας μεταξύ των ομάδων της Παρτιζάν και της ΑΕΚ. Η πρωτοβουλία ανήκει στην ελληνική ομάδα.

Ο λόγος του αγώνα, να δοθεί ένα αντιπολεμικό μήνυμα. Οι παίκτες της ΑΕΚ θα κατέβουν στο γήπεδο φορώντας φανέλες με στόχο και την φράση, «χτυπήστε εμένα». Ο αγώνας καλύπτεται από τα διεθνή μέσα και το αντιπολεμικό μήνυμα ακούγεται με δύναμη.

Όπως καταλαβαίνετε, τα εισιτήρια για τον αγώνα θα εξαντληθούν γρήγορα, τα χρήματα θα δοθούν για ανθρωπιστικό σκοπό και το ποδόσφαιρο θα αναδείξει το κοινωνικό του πρόσωπο.

Λίγοι θεατές μπορούν να βρουν βενζίνη για να πάνε στο γήπεδο. Όσοι τα καταφέρνουν θα θυμηθούν την αίσθηση της κανονικότητας. Η συγκίνηση είναι τόσο μεγάλη που ο αγώνας διακόπτεται στο 61’, όταν οι φίλαθλοι θα μπουν στο γήπεδο για να αγκαλιάσουν τους παίκτες της ΑΕΚ.

Γιατί επέλεξαν εκείνη τη συγκεκριμένη εβδομάδα και όχι άλλη; Ήταν Μεγάλη Εβδομάδα. Ο αγώνας έγινε Μεγάλη Τετάρτη. Μαζί με το θέαμα, τις ευχές, τα κόκκινα αυγά, οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ ήθελαν να δώσουν το μήνυμα του Πάσχα. Να μοιραστούν με τον κόσμο τα δώρα της αναγέννησης, της συγχώρησης και της αλληλεγγύης.

Μεγάλη Εβδομάδα, λοιπόν, έγινε ο φιλικός αγώνας μεταξύ της Παρτιζάν και της ΑΕΚ, στο Βελιγράδι, ένας αγώνας που ανέδειξε τον κοινωνικό ρόλο του ποδοσφαίρου.

Πηγή ενημέρωσης: Η ιστοσελίδα Σαν Σήμερα

Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας. Αν το κείμενο είναι το κτίσμα του μπλογκοσπιτιού μου, τα σχόλια είναι η αυλή. Εδώ καθόμαστε στη σκιά, αναπαυτικά, και τα λέμε χαλαρά. Σας περιμένω λοιπόν στην αυλή.

Comments (10)

  • Μαρίνα Τσαρδακλή

    19 Απριλίου 2021 at 15:28

    Η απόδειξη πως ο αθλητισμός, μπορεί να περάσει τα δικά του μηνύματα.
    Η απόδειξη πως ο Άνθρωπος, όταν θέλει μπορεί.
    Μπορεί ο κόσμος να μη βάλλεται τώρα από πόλεμο και ο εχθρός να ‘ναι ένας ιός, αλλά θέλω να πιστεύω πως όλοι μέσα μας θα βρούμε τη δύναμη να σταθούμε στο συνάνθρωπο με ανθρωπιά και αγάπη.
    Γιατί περνάμε τον δικό μας Γολγοθά και αναμένουμε από ψυχής την Ανάσταση.
    Σε ευχαριστώ που μου θύμισες το άλλο πρόσωπο του ποδοσφαίρου!
    Καλή εβδομάδα Τζοάννα μου!

    1. By Joanna IK

      19 Απριλίου 2021 at 22:06

      Μαρίνα, όπως ακριβώς τα λες, περνάμε τον δικό μας Γολγοθά και κάνουμε υπομονή, να τελειώσει ο πόλεμος του ιού.
      Αν είναι να επιλέξω μεταξύ μπάσκετ και ποδοσφαίρου, επιλέγω ποδόσφαιρο. Έτσι πώς κυλά η μπάλα στο γήπεδο είναι σαν να ξεδιπλώνεται εκείνο το πρόσωπο του ποδοσφαίρου που μας θυμίζει πως ο άνθρωπος, όταν ακούει την ψυχή του, όταν θέλει, μπορεί.
      Να έχουμε μια καλή εβδομάδα

  • ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΤΑΡΟΚΟΙΛΗΣ

    18 Απριλίου 2021 at 15:52

    Τζοάννα την θυμάμαι σαν σήμερα αυτήν την εκδήλωση. Ήξερα πράγματα για την προετοιμασία της και το τεράστιο πολιτικό της μήνυμα. Ήταν και ο τότε δήμαρχός μας μαζί στην αποστολή. Μιλάμε ξεσηκωμός πριν γίνει όλο αυτό. Και να ξέρεις. Η Παρτιζάν Βελιγραδίου, με την οποία έπαιξε τότε η ΑΕΚ, είναι ομάδα με ριζοσπαστικές και αριστερές αναφορές στη Σερβία σε αντίθεση με τον Ερυθρό αστέρα.
    Έσπασε κάθε προσδοκία και σιωπή αυτός ο αγώνας ενάντια σε έναν δολοφονικό και άδικο πόλεμο από μεριάς ΝΑΤΟ και Δύσης.
    Συγχαρητήρια για την αναφορά σου.
    Ναι, το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός έχουν και ευρύτερο ρόλο στην κοινωνία.
    Την καλησπέρα μου καλή μου φίλη.

    1. By Joanna IK

      18 Απριλίου 2021 at 21:45

      Γιάννη, για φαντάσου. Έζησες την προετοιμασία από κοντά – στην καρδιά ιστορικών γεγονότων.
      Δεν γνώριζα τι πρεσβεύει κάθε ομάδα. Και δεν μου πέρασε από το μυαλό τι σημαίνει, τι συμβολίζει κάθε όνομα. Βέβαια, partizan, αφιερωμένος σε έναν κοινωνικό σκοπό. Πολύ ενδιαφέρουσα επισήμανση, να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για ένα γεγονός με ξεχωριστή σελίδα στο βιβλίο της παγκόσμιας ιστορίας.
      Να έχουμε μια καλή εβδομάδα

  • ainafets

    18 Απριλίου 2021 at 12:24

    Τι θυμήθηκες και εσύ Joanna μου!
    Το ποδόσφαιρο μεν αλλά και το άλλο πρόσωπο που μπορεί ενίοτε να πάρει!
    Καθόλου δεν μου αρέσει το ποδόσφαιρο και η οχλαγωγία. Θυμάμαι στα νιάτα μου, που λέγαμε » Το ποδόσφαιρο είναι το όπιο του λαού»!
    Αναρωτιέμαι όταν επιτρέψουν να γίνουν ματς με κόσμο, πια θα είναι σήμερα η αντίδραση των φιλάθλων!
    Πολύ ενδιαφέρον θέμα το σημερινό και σηκώνει πολλές αναλύσεις! 😉

    ΑΦιλάκια με ευχές για δυναμική και χαμογελαστή Κυριακή!

    1. By Joanna IK

      18 Απριλίου 2021 at 21:34

      Καλημέρα μαγισσούλα
      Το γεγονός, μου το θύμισε φίλος. Προσωπικά έμαθα να αγαπώ το ποδόσφαιρο σε μικρή ηλικία, όταν ο Πελέ θα αποκαλούσε ‘τον δικό μας’ Χατζηπαναγή (του Ηρακλή) «Νουρέγιεφ του ποδοσφαίρου».
      Θέλω να πιστεύω πως αν στη Μεγάλη Βρετανία δεν υπάρχουν πια οι χούλιγκαν, τα πράγματα θα ηρεμήσουν παντού.
      Να έχουμε μια καλή εβδομάδα

  • ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΙΑΚΟΒΑΣΙΛΗΣ

    18 Απριλίου 2021 at 07:18

    Ένας άδικος βομβαρδισμός, απλώς για να κρατηθούν οι παγκόσμιες ισορροπίες τότε, σε έναν λαό που πάντα έβλεπε προς τη Δύση και που ακόμα δεν μπορεί να τον ξεπεράσει. ‘Ενας βομβαρδισμός που στοίχισε σε ζωές, σε υποδομές και που πήγε τη χώρα πολύ πίσω. Ευτυχώς με χαρά, βλέπω ότι επανακάμπτουν δυναμικά πλέον οι Σέρβοι.
    Την καλημέρα μου Τζοάννα!

    1. By Joanna IK

      18 Απριλίου 2021 at 21:28

      Ένας βομβαρδισμός, πάντα άδικος. Σκέφτομαι πόσα παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο, πριν καλά-καλά ξεκινήσει.
      Έχω να πάω στο Βελιγράδι από το 2011. Τότε η μετακίνηση γίνονταν με λεωφορεία ελληνικής κατασκευής, του ‘50, όπως τα βλέπουμε στις παλιές ταινίες. Με χαρά διαβάζω πως επανακάμπτουν.
      Βασίλη, να έχουμε μια καλή εβδομάδα

  • Anna

    17 Απριλίου 2021 at 23:36

    Τι θύμισες Τζοάννα!! Πραγματικά γεμάτες ανθρωπιά. Συγκίνηση πραγματικά μου προκαλεί η πράξη της ελλ. ομάδας και είναι η αγαπημένη του άντρα μου. Σε μια εποχή που η άλλη όψη του ανθρώπου σκορπούσε το θάνατο.
    Τι καλά που μας θύμισες αυτό το γεγονός! Γιορτή της ανθρωπιάς.
    Καλησπέρα Τζοάννα μου

    1. By Joanna IK

      18 Απριλίου 2021 at 21:22

      Άννα, πραγματικά, είναι ενδιαφέρον πώς ‘επικοινωνούν’ οι δύο όψεις του ανθρώπου. Η μία σκορπά αλληλεγγύη και η άλλη θάνατο.
      Για δες, η ΑΕΚ είναι η αγαπημένη ομάδα. Και στο Βελιγράδι υπάρχουν λάτρεις της ομάδας, που δεν ξεχνούν τον φιλικό αγώνα. Ένας φίλος από τα ξένα μου τον θύμισε
      Να έχουμε μια καλή εβδομάδα

Comments are closed.