Blog post

Τα πολλά πρόσωπα του κουτσομπολιού και ένα συναίσθημα

9 Νοεμβρίου 2019By Joanna IK

Γνωρίζοντας εμάς – Ένα άρθρο

Αναρωτιέστε ποια μπορεί να είναι τα πρόσωπα του κουτσομπολιού; Θα τα δούμε μαζί, πριν δούμε το συναίσθημα…

Είναι ενδιαφέρον πώς ο καιρός μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας. Πώς ένα γκρι σύννεφο ψηλά στον ουρανό μπορεί να φέρει στάλες βροχής στην καρδιά και το μυαλό. Είναι εξίσου ενδιαφέρον πώς μπορεί να δούμε ανθρώπινες μορφές να σχηματίζονται εκεί ψηλά.

Στέκομαι στο παράθυρο του γραφείου μου. Βλέπω δύο ανθρώπινες μορφές να κάθονται στο γκρι σύννεφο. Αρχίζει να βρέχει. Οι μορφές αρχίζουν να μαυρίζουν. Σαν να κουτσομπολεύουν. Δεν μπορώ να δω τα πρόσωπά τους, όμως μπορώ να δω τα πολλά πρόσωπα του κουτσομπολιού. Και να διακρίνω το συναίσθημα που μοιράζονται.

Πρόσωπα του κουτσομπολιού: Όταν μας φέρνει πιο κοντά

Βλέπω το πρόσωπο του κουτσομπολιού που μπορεί να μας φέρει πιο κοντά. Να μας κάνει να νιώθουμε πως κάπου ανήκουμε. Με ποιον τρόπο; Για να πούμε σε άλλους κάτι που μάθαμε για κάποιον τρίτο, αυτό που νιώσαμε τότε και που θέλουμε να μείνει μεταξύ μας, χρειάζεται να γνωρίζουμε πως υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Η εμπιστοσύνη χτίζεται αργά, πάνω στον αμοιβαίο σεβασμό. Ο χρόνος μας βοηθά να καταλάβουμε ποιοι σέβονται εμάς και τις επιθυμίες μας. Ποιοι κρατάνε τα μυστικά μας και ποιοι τα μοιράζονται απλόχερα. Ποιοι μας ενθαρρύνουν να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και ποιοι να τα αγνοήσουμε. Το κουτσομπολιό θα μπορούσε να επιβεβαιώσει όσα έχουμε καταλάβει.

Μπορεί να συζητάμε θέματα και καταστάσεις που μας δυσκολεύουν. Να αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα και να το νιώθουμε σαν βάρος στους ώμους. Να είναι με συγγενείς, φίλους, συνεργάτες. Να έχουμε μία αντιπαράθεση και να κρίνουμε πως δεν υπάρχουν κοινά σημεία στην επικοινωνία και την κατανόηση. Να αναζητάμε διέξοδο στη δυσκολία και να τη βρίσκουμε στα αρνητικά σχόλια για τους άλλους. Και να νομίζουμε πως με το κουτσομπολιό μπορούμε να χαλαρώσουμε. Για λίγο. Η δυσκολία δεν έχει φύγει.

Πρόσωπα του κουτσομπολιού: Όταν μας απομακρύνει

Βλέπω το πρόσωπο του κουτσομπολιού που μπορεί να κλείσει την πόρτα  στην επικοινωνία. Μέσα στην ίδια ομάδα, οικογενειακή, φιλική, επαγγελματική. Με ποιον τρόπο; Για κάποιον λόγο, κάποιος στην ομάδα γίνεται στόχος κουτσομπολιού. Αυτά που σκέφτεται, λέει και πράττει κρίνονται αρνητικά. Αυτή η αρνητικότητα αντανακλάται σε φήμες και διαδόσεις για τη ζωή του. Παύει να είναι το άτομο που ήταν πριν το κουτσομπολιό.

Σιγά-σιγά, η παρουσία του στην ομάδα περιορίζεται. Τα αρνητικά σχόλια συνηθίζουν να γίνονται πιο εύκολα αποδεκτά από τον θετικό λόγο. Η εμπιστοσύνη κλονίζεται και ο σεβασμός περιορίζεται. Οι σχέσεις δοκιμάζονται και η επικοινωνία διαταράσσεται. Κάτι πρέπει να γίνει. Τα πράγματα θα είναι δύσκολα για όλους. Και γι’ αυτόν που γίνεται στόχος αρνητικών σχολίων και γι’ αυτόν που διαδίδει φήμες.

Αυτός που νιώθει στόχος θα τα βάλει με τον εαυτό του. Θα ξεχάσει πως σε κάθε επικοινωνία, σε κάθε σχέση υπάρχουν τουλάχιστον δύο άτομα που υφαίνουν τα κομμάτια της σχέσης – τα εύκολα και τα δύσκολα. Θα αντικρίσει την απομόνωση και θα βιώσει δύσκολα συναισθήματα. Ο θυμός θα εναλλάσσεται με την απελπισία. Μαζί θα του ζητάνε να κάνει κάτι. Θα αναρωτηθεί αν έχει τη δύναμη να αλλάξει τα πράγματα. Αν η απάντηση είναι θετική, θα φροντίσει να προστατέψει τη θέση του στην ομάδα. Αν η απάντηση είναι αρνητική, η φωνή του ίσα που θα ακούγεται.

Ναι, θα είναι δύσκολα και γι’ αυτόν που διαδίδει φήμες. Συμφωνώ, θα νιώθει πως έχει τη δύναμη να ελέγχει πρόσωπα και καταστάσεις. Στην αρχή. Πως ο λόγος του μπορεί να επηρεάσει το πώς νιώθουν και πώς συμπεριφέρονται οι άλλοι γύρω του. Στην αρχή. Οι σχέσεις θα βασίζονται στον φόβο. Το ξέρει. Στο βλέμμα των άλλων βλέπει φόβο. Στο βλέμμα αυτό καθρεπτίζεται ο δικός του φόβος. Ο ίδιος θα φοβάται να μην χάσει τη δύναμη που βρίσκει στο κουτσομπολιό. Και θα προβάλει μία θολή εικόνα για τον εαυτό του. Από την εικόνα αυτή θα λείπουν τα κομμάτια που συνήθως φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά.

Ποιο είναι το συναίσθημα

Στέκομαι στο παράθυρο του γραφείου μου. Βλέπω το γκρι σύννεφο με τις ανθρώπινες μορφές να κουβαλά δύσκολες εμπειρίες και ανοιχτές πληγές. Τις στάλες βροχής να παρασύρουν ξεχασμένες επιθυμίες και δημιουργικές σκέψεις. Μία θλιμμένη εικόνα. Βλέπω τα πολλά πρόσωπα του κουτσομπολιού να μοιράζονται το ίδιο συναίσθημα: τη θλίψη.

Σημείωση: Όπως δημοσιεύεται στο enfo.gr

Για τον πίνακα

Gossipy Friends (ή φιλαράκια με διάθεση για κουτσομπολιό). Έργο του Leonid Afremov (1955 – 2019), εκπροσώπου του σύγχρονου Ιμπρεσιονισμού. Το προσωπικό του στυλ διακρίνονταν από λάδι και σπάτουλα σε καμβά. Τα έργα του γνώρισαν ευρεία απήχηση με την βοήθεια του διαδικτύου.

Comments (4)

 • ainafets

  17 Νοεμβρίου 2019 at 18:38

  Η αγάπη πρώτα για τον εαυτό μας, Joanna μου, είναι αυτή που…»μάς ζητά να στρέψουμε την προσοχή μας στον εαυτό μας. Να δούμε τι γίνεται μέσα μας. Και να κρατήσουμε ένα ζεστό βλέμμα για ό,τι κι αν συναντήσουμε, όσο δύσκολο κι αν είναι»… 😉

  1. By Joanna Kats

   17 Νοεμβρίου 2019 at 23:07

   Ένα μεγάλο χαμόγελο για μια μεγάλη αλήθεια 🙂

 • stefania

  15 Νοεμβρίου 2019 at 14:25

  Αναρωτήθηκα γιατί δεν έλαβα ειδοποίηση για το εξαιρετικό και πολύ ενδιαφέρον άρθρο σου… και σήμερα τυχαία έπεσα επάνω! 😉
  Και χωρίς να θέλω να το ρίξω στην μεταφυσική που για μένα είναι απλή φυσική, θα τολμήσω να πω, πως μπορεί να είναι γιατί καθόλου μα καθόλου δεν μ’ ενδιαφέρει το κουτσομπολιό και φυσικά ούτε τα άτομα που τους αρέσει αυτό το σπορ, όσο καλοπροαίρετα και να θέλουν να δείχνουν! 😛
  Δες και μια ενδιαφέρουσα φιλοσοφική προσέγγιση!

  https://ainafetst.wordpress.com/2017/11/19/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%84%cf%83%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%8c/

  ΑΦιλάκια Joanna μου και αυτά φωτεινά και καρδιάς! 🙂

  1. By Joanna Kats

   16 Νοεμβρίου 2019 at 13:21

   Καλημέρα με ένα γλυκό χαμόγελο για το όμορφο σχόλιο
   Ίσως να χρειάζονταν περισσότερος χρόνος για ένα κείμενο με θέμα το κουτσομπολιό.
   Διάβασα τις σκέψεις του Κρισναμούρτι. Πολύ μου άρεσε το ερώτημα που θέτει: «Γιατί θα πρέπει οι άλλοι να αποκαλύπτονται σε εμάς;» Να νιώθουν άβολα, να δίνουν εξηγήσεις, να ζητάνε συγγνώμη γι’αυτό που είναι – αυτό καταλαβαίνω.
   Η θλίψη μέσα μας μάς ζητά να στρέψουμε την προσοχή μας στον εαυτό μας. Να δούμε τι γίνεται μέσα μας. Και να κρατήσουμε ένα ζεστό βλέμμα για ό,τι κι αν συναντήσουμε, όσο δύσκολο κι αν είναι.
   Τα λέμε σύντομα διαδικτυακά

Comments are closed.