Blog post

Καλημέρα 2020: Στους ρυθμούς του Γαλάζιου Δούναβη και της αισιοδοξίας

4 Ιανουαρίου 2020By Joanna IK

Γνωρίζοντας τους ‘Αλλους

Καλή Χρονιά!!! Ευχές μελωδικές για μία νέα χρονιά πιο όμορφη – πιο ήρεμη – πιο συντροφική – πιο δημιουργική από όλες τις χρονιές που προηγήθηκαν και μας οδήγησαν στο 2020 με χαμόγελο.

Έτοιμοι να χορέψουμε με το 2020 στους ρυθμούς του βαλς της αισιοδοξίας; Στους ρυθμούς του Γαλάζιου Δούναβη. Ενός βαλς που κουβαλά μια ενδιαφέρουσα ιστορία και σήμερα τη μοιράζεται μαζί μας.

Η ιστορία του Γαλάζιου Δούναβη

Γνωρίζετε πως ο Γαλάζιος Δούναβης έχει καθιερωθεί ως ο δεύτερος – ανεπίσημος εθνικός ύμνος της Αυστρίας; Μία σύντομη επίσκεψη στην Βιέννη θα σας πείσει. Είναι χειμώνας ή καλοκαίρι. Μπαίνετε στο ξενοδοχείο ή σε κάποιο κατάστημα ή εστιατόριο. Συζητάτε με κάποιον υπάλληλο και πιάνετε τον εαυτό σας να κουνά το κεφάλι ρυθμικά. Στους ρυθμούς του Γαλάζιου Δούναβη.

Όσοι παρακολουθείτε τακτικά την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης, θα έχετε παρατηρήσει πως ο Γαλάζιος Δούναβης είναι ένα από τα τρία ανκόρ που κλείνουν τη συναυλία και ανοίγουν το κουτί της αισιοδοξίας. Πώς ξεκίνησαν όλα;

Με λίγα λόγια, το 1866 βρίσκει την Αυστρία σε δύσκολη θέση. Έχει ηττηθεί από την Πρωσία στον πόλεμο των επτά εβδομάδων. Η Βιέννη μαστίζεται από τη συνακόλουθη οικονομική κρίση και το χαμηλό ηθικό των πολιτών. Σε μία προσπάθεια αναπτέρωσης του ηθικού των Βιεννέζων, η Αυλή αναθέτει στον Γιόχαν Στράους υιό, τον Βασιλιά του Βαλς, τη σύνθεση ενός βαλς για την αισιοδοξία.

Ο Στράους δέχεται την ανάθεση και προχωρά ουσιαστικά στη σύνθεση πέντε αλληλένδετων βαλς. Η πηγή της έμπνευσης του, ένα ποίημα του Karl Isidor Beck (1817-1879), όπου κάθε στροφή τελειώνει με την φράση: «του Δούναβη, του όμορφου γαλάζιου Δούναβη». Και ενώ ο Δούναβης δεν διασχίζει την Βιέννη, ο Στράους αφιερώνει το νέο βαλς στον Γαλάζιο Δούναβη.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Γαλάζιος Δούναβης κάνει την πρεμιέρα του στην αίθουσα συναυλιών Dianabad-Saal, στην Βιέννη. Η υποδοχή του κοινού δεν είναι η αναμενόμενη. Μόνο ένα ανκόρ. Ο Στράους προβληματίζεται. Ένα ανκόρ για τον Βασιλιά του Βαλς σημαίνει αποτυχία. Δεν απογοητεύεται.

Το 1868, ο Στράους παρουσιάζει τον Γαλάζιο Δούναβη στην Παγκόσμια Έκθεση στο Παρίσι. Θρίαμβος! Τι μπορεί να έκανε τη διαφορά; Στην πρεμιέρα, το βαλς συνοδεύονταν από τραγούδι, όπως συνηθίζονταν, με στίχους που δεν αναπτέρωναν το ηθικό. Στο Παρίσι οι στίχοι είχαν αφαιρεθεί.

Η αισιοδοξία του βαλς

Πώς καταλαβαίνω την αισιοδοξία του Γαλάζιου Δούναβη; Βρίσκω πως το βαλς αυτό έχει κάτι το παιχνιδιάρικο. Σαν να μας προτρέπει να θυμηθούμε το παιδί μέσα μας, και μόλις το κάνουμε, να αφεθούμε στους ρυθμούς του. Να ακολουθήσουμε τις εναλλαγές του ρυθμού και του συναισθήματος. Ο Γαλάζιος Δούναβης ξεκινά διστακτικά και επιταχύνει σταδιακά. Σταματά, σκέφτεται, δίνει ώθηση, στροβιλίζεται, χαίρεται. Από μας ζητά να ξεδιπλώσουμε τη χάρη, τη μαγεία και την ομορφιά της ανθρώπινης φύσης με δημιουργικό τρόπο: χορεύοντας.

Ένας σύγχρονος βασιλιάς του βαλς

Ο Andre Rieu (1949-) θεωρείται ο σύγχρονος βασιλιάς του βαλς. Ο Ολλανδός βιολιστής και διευθυντής ορχήστρας έδωσε νέα πνοή στο βαλς όταν αποφάσισε να ιδρύσει τη μεγάλη ορχήστρα Γιόχαν Στράους. Και σαν άλλος ροκ σταρ, να περιοδεύει με την ορχήστρα του σε όλον τον κόσμο, με μεγάλη επιτυχία, συστήνοντας το βαλς στις νεότερες γενιές. Σήμερα, μας αποκαλύπτει την ομορφιά του Γαλάζιου Δούναβη.

Καλημέρα 2020!!!
Χορεύοντας με το 2020 στους ρυθμούς
του βαλς της αισιοδοξίας

Πηγές

Άρθρο: The Story Behind The Blue Danube. Στο classicfm.com

Πίνακας: Viennese Waltz, του Ρώσου ζωγράφου Vladimir Pervuninsky (1957-). Θεωρείται εκπρόσωπος της σύγχρονης σχολής του Ιμπρεσιονισμού και λάτρης του βαλς. Για περισσότερες πληροφορίες, κάντε κλικ εδώ.

Comments (8)

 • Σμαραγδάκη Ρούλα

  7 Ιανουαρίου 2020 at 21:31

  Χρονια πολλα Τζοάννα μου να εισαι γερη και να σε χαιρονται οι αγαπημενοι σου… πολύχρονη..!!!?

  1. By Joanna Kats

   12 Ιανουαρίου 2020 at 22:22

   Με μια μικρή καθυστέρηση να πω ευχαριστώ πολύ 🙂
   Λατρεύω ευχές, δημιουργικές και με emoticon

 • stefania

  6 Ιανουαρίου 2020 at 12:01

  Υπέροχη υποδοχή στο 2020 Joanna μου!
  Είμαι σίγουρη πως οι πανέμορφοι ήχοι του «Γαλάζιου Δούναβη» θα ενεργοποιήσουν κραδασμούς που θα μαγέψουν το σύμπαν και έτσι θα έχουμε μια καλή χρονιά… φυσικά, «Συν Αθηνά και χείρα κίνει» γιατί όσο και να ξέρουμε να «χορεύουμε» καλά το βαλς, καλό είναι να είμαστε συνειδητοί για να μη στραβοπατήσουμε! 😉

  Καλή μας χρονιά με πολλά χαμογελαστά ΑΦιλάκια καρδιάς! 🙂

  1. By Joanna Kats

   6 Ιανουαρίου 2020 at 14:07

   Πολύ καλημέρα!!
   Δεν το είχα σκεφτεί, πως ένα αισιόδοξο βαλς μπορεί να ξεκλειδώσει τη μαγεία του σύμπαντος. Πολύ όμορφη εικόνα. Και πόσο συμφωνώ με την υπενθύμιση, να είμαστε συνειδητοί, στον χορό της ζωής.
   Ξεκινάμε την βδομάδα με χαμογελαστά φιλιά 🙂

 • Σμαραγδάκι Ρούλα

  4 Ιανουαρίου 2020 at 19:48

  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤζΟΆΝΑ μου η καινουργια χρονια να ειναι γεματη υγεια και χαρα που μας φερνει ενα ακουσμα του γαλαζιου Δούναβη χορευοντας μια στροφή σε ενα βαλς…υπέροχος ο πινακας !!!!
  2020 ευχες απο καρδιας ..σε οτι καλυτερο στην ζωή σου…??

  1. By Joanna Kats

   5 Ιανουαρίου 2020 at 17:14

   Καλή Χρονιά!!! Αντεύχομαι μια χρονιά γεμάτη υγεία, αρμονία και γαλήνη.
   Όταν πρωτοείδα τον πίνακα είχα την αίσθηση πως είμαι εκεί, στην αίθουσα χορού, έτοιμη να κάνω μια στροφή. Η πρώτη εντύπωση 🙂

 • ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΤΑΡΟΚΟΙΛΗΣ

  4 Ιανουαρίου 2020 at 16:09

  Καλησπέρα Τζοάνα.
  Να ευχηθώ ολόψυχα Καλή χρονιά. Να έχει το ρυθμό και την ομορφιά ενός βαλς! Και τα χρώματα του Δούναβη.
  Στέλνω φιλιά καλή μου φίλη.

  1. By Joanna Kats

   5 Ιανουαρίου 2020 at 17:08

   Καλή μας χρονιά 🙂
   Ευχαριστώ πολύ για το ποδαρικό και την όμορφη ευχή. Το βαλς έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά.
   Με τη σειρά μου, εύχομαι να έχουμε μια χρονιά γεμάτη όμορφες ιστορίες και όμορφες συζητήσεις – στη γνωστή αγαπημένη γειτονιά.

Comments are closed.