Blog post

Άρωμα γιορτών: Πώς θα ήταν αν εκπαιδεύαμε το 2019;

By Joanna Kats

Η σκέψη αυτή πέρασε από το μυαλό μου όταν είδα ξανά, πριν από κάποιους μήνες, την ταινία «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα». Τότε αναρωτήθηκα πώς θα ήταν αν εκπαιδεύαμε το 2019, και κάθε έτος, και του δείχναμε πώς θέλουμε να είναι η νέα χρονιά, η χρονιά που πλησιάζει. Τώρα που ξεκινώ να ανακαλύψω τον κόσμο του διαδικτύου μοιράζομαι τη σκέψη μαζί σας.

Μου αρέσει η ταινία «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα». Για όσους δεν την έχουν δει (βασίζεται στο θεατρικό έργο του Ουίλι Ράσελ), η Ρίτα είναι μία νέα γυναίκα που κουβαλά την επιθυμία για μία ζωή με περισσότερο νόημα. Αποφασίζει να επιστρέψει στην εκπαίδευση. Συναντά δυσκολίες, δεν έχει στήριξη, όμως ξέρει τι θέλει και δεν τα παρατά. Στο τέλος, η Ρίτα είναι αυτή που εκπαιδεύει τον καθηγητή της, βοηθώντας τον να καταλάβει τι θέλει από τη ζωή.

Έτσι πως έβλεπα την ταινία, παρέα με καφεδάκι, αναρωτήθηκα πώς θα μπορούσε το 2019 να καταλάβει τι θέλουμε από τη ζωή και την καθημερινότητα.

Αν, αν βλέπαμε το 2019 σαν έναν νέο φίλο που δεν γνωρίζουμε καλά, τι θα του λέγαμε για εμάς; Με άλλα λόγια, πώς θα θέλαμε να μας βλέπει;

Μία ερώτηση, πολλές επιλογές και κάποια βήματα που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν στην απάντηση που μας εκφράζει:

 • Να σκεφτούμε πώς συστηνόμαστε στους γύρω μας και να καταλάβουμε ποια χαρακτηριστικά μας κάνουν να νιώθουμε μοναδικοί. Είμαστε έξυπνοι και επιπόλαιοι; Είμαστε γεμάτοι ενέργεια και αναποφασιστικότητα;
 • Να σκεφτούμε τι θέλουμε να δημιουργήσουμε φέτος και ποιο θέλουμε να είναι το αποτέλεσμα. Είναι κάποιο αγαθό που θέλουμε να αποκτήσουμε; Είναι κάποιο συναίσθημα που θέλουμε να νιώσουμε;
 • Στη ζωή δεν πορευόμαστε μόνοι. Ας σκεφτούμε ποιοι θέλουμε να είναι οι συνοδοιπόροι μας. Με ποιους θέλουμε να μοιραζόμαστε τις προκλήσεις και τις χαρές του 2019;

Υπάρχει ένας εύλογος προβληματισμός. Θα μπορέσει ο φίλος αυτός να μας στηρίξει; Θα το δούμε στην πορεία.

Να έχετε μία δημιουργική βδομάδα!

ΦωτογραφίαKatrinitsa

Comments (4)

 • Ερωφίλη

  8 Ιανουαρίου 2019 at 17:45

  Καλή χρονιά! Μου άρεσε πολύ η ανάρτησή σου, είναι όλα όσα θέλω και προσπαθώ να κάνω για το 2019 και για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν!
  Καμιά φορά, χαμένοι και καταναλωμένοι από την καθημερινότητά μας ξεχνάμε ποιοι είμαστε. Αν πραγματικά αναρωτηθούμε τι βλέπει κάποιος που μας γνωρίζει για πρώτη φορά ίσως μας ανοίξει τα μάτια στο αν είμαστε αληθινά ο εαυτός μας ή αν για κάποιο λόγο ξεφύγαμε.
  Την ταινία δεν την έχω δει, αλλά θα κανονίσω να την δω σύντομα. Και έτσι θα συνδεθεί στο μυαλό μου με την ανάρτησή σου, ώστε κάθε φορά που θα σκέφτομαι ή θα θυμάμαι αυτήν την ταινία θα μου θυμίζει αυτές τις σκέψεις!
  Σ΄ευχαριστώ !

  1. Joanna K.

   8 Ιανουαρίου 2019 at 21:20

   Ερωφίλη, καλή μας χρονιά. Εγώ σ’ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα γλυκά..λόγια, γεμάτα ανθρωπιά και ευαισθησία. Είναι ωραίο, να μπορείς να μοιράζεσαι την αλήθεια σου με τους άλλους.. Είμαι βέβαιη πως θα χαρείς την ταινία. Κι εγώ θα χαρώ να μάθω τις εντυπώσεις σου.

 • Little Hope Flags

  6 Δεκεμβρίου 2018 at 22:31

  Πολύ όμορφη η ιδέα σου Τζοάννα! Κάποια πράγματα τείνουμε να τα κάνουμε αυτόματα, αλλά κρύβουν μεγάλη δύναμη μέσα τους. Όταν είμαστε πιο προσεκτικοί στο πώς φερόμαστε, κερδίζουμε πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι, αλλά μαθαίνουμε και τους εαυτούς μας.
  Εύχομαι μια καλή δημιουργική χρονιά!
  Άλκηστη

  1. Joanna K.

   8 Δεκεμβρίου 2018 at 10:53

   Άλκηστη, σ’ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Συμφωνώ μαζί σου. Όταν προσέχουμε τη συμπεριφορά μας, μαθαίνουμε τον εαυτό μας. Αυτό μας δίνει δύναμη, να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε τη ζωή. Καλή μας χρονιά!

Αφήστε το Σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *