Blog post

Ο κόσμος μας μπορεί να ομορφύνει

30 Ιανουαρίου 2021By Joanna IK

Γνωρίζοντας τους άλλους

Ο πρώτος μήνας του 2021 ήταν για την μπλογκογειτονιά μας πολύ δημιουργικός, πολύ ζεστός, γεμάτος συναίσθημα. Δρώμενα έριξαν αυλαία χαρίζοντας γλυκά χαμόγελα και όμορφες αναμνήσεις. Νέα δρώμενα ξεκίνησαν με την υπόσχεση και την ελπίδα για μία χρονιά με περισσότερο φως και περισσότερη ομορφιά.

Αποχαιρετώ τον Γενάρη και καλωσορίζω τον Φεβρουάριο με ένα βίντεο που με έκανε να χαμογελάσω και με έπεισε πως ο κόσμος μας μπορεί να ομορφύνει. Αρκεί μία μικρή κίνηση ενδιαφέροντος

Ένας καφές, μία σφουγγαρίστρα, πολλά τα χαμόγελα

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας μπαίνει σε δημόσιο κτίριο με τη συνοδεία του. Στο ένα χέρι κρατάει καφέ – take away. Καθώς περνάει τον έλεγχο έχει μια μικρή άτυχη στιγμή. Χύνεται ο καφές του. Αυτά συμβαίνουν, θα μου πείτε. Δεν τα χάνει. Χαμογελάει. Ακούγεται να λέει «πάνε τρία ευρώ» (αυτό το διάβασα στα σχόλια). Η συνέχεια έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Κάτι που μέχρι σήμερα, δεν συνέβαινε συχνά κι ας το ευχόμασταν συχνά.

Πώς αντιδράει, πώς ανταποκρίνεται στη θέα του χυμένου καφέ; Βλέπει τις καθαρίστριες του κτιρίου. Τις πλησιάζει και παίρνει μία από τις σφουγγαρίστρες που κρατάνε. Υπάρχει λόγος. Θέλει και το κάνει, να καθαρίσει το σημείο με τον χυμένο καφέ. Οι καθαρίστριες ενθουσιάζονται. Τα σχόλια κάτω από το βίντεο (από διάφορες χώρες), έχουν τον ίδιο παρονομαστή: την έκπληξη για το γεγονός πως ένας άνθρωπος (ένας άντρας) με το δικό του κύρος καθάρισε ο ίδιος το λερωμένο σημείο. Και έδειξε στην πράξη, χωρίς πολλά λόγια, τι σημαίνει ατομική ευθύνη = να αναλαμβάνεις την ευθύνη των πράξεών σου. Και πόσο εύκολο είναι να κάνεις τους άλλους να χαμογελάσουν στη ζωή = αρκεί μία μικρή κίνηση ενδιαφέροντος.

Το σχόλιο ενός Ολλανδού θεατή έχει τη μορφή ανοιχτής ερώτησης: γιατί μας κάνει εντύπωση που ο άνθρωπος καθάρισε ο ίδιος το σημείο που λέρωσε; Όντως, γιατί; ΟΚ, δεν είναι μια εικόνα που βλέπουμε συχνά. Όμως είναι άνθρωπος. Αυτό σημαίνει πως όποια κι αν είναι η θέση του στην κοινωνία, έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις, και είναι σε σύνδεση με τους υπόλοιπους ανθρώπους και με το περιβάλλον. Ένας κρίκος της ανθρώπινης αλυσίδας.

Άνθρωπος

Δεν γνωρίζω πολλά για τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας – ποια η φιλοσοφία του, ποιο το έργο του. Βλέποντας το βίντεο, γνωρίζω πως είναι άνθρωπος, όπως είμαστε και μπορούμε να είμαστε όλοι μας. Ο κόσμος μας μπορεί να ομορφύνει. Μπορεί να γίνει ένας χώρος αποδοχής, χαράς και δημιουργίας για όλους μας. Δεν χρειάζονται εντυπωσιασμοί. Με απλές κινήσεις, όπως μία σφουγγαρίστρα για έναν χυμένο καφέ. Με ενδιαφέρον και χαμόγελο για εμάς και τους άλλους.

Ο κόσμος μας μπορεί να ομορφύνει

Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας. Αν το κείμενο είναι το κτίσμα του μπλογκοσπιτιού μου, τα σχόλια είναι η αυλή. Εδώ καθόμαστε στη σκιά, αναπαυτικά, και τα λέμε χαλαρά. Σας περιμένω λοιπόν στην αυλή.

Comments (12)

 • ΣΜΑΡΑΓΔΕΝΙΑ ΡΟΥΛΑ

  1 Φεβρουαρίου 2021 at 20:41

  Εγώ θα έλεγα Τζοάννα μου φτιαχτό ή όχι το βίντεο γιατί μας εντυπωσίασε; νομίζω ότι έκανε το αυτονόητο που θα έκανε κάθε νοήμον άνθρωπος ασχέτως διασημότητος και θέσεως… το μήνυμα του πάντως το πέρασε και αυτό ήταν η ουσία ε;
  Καλό μήνα να έχεις και μια ήρεμη εβδομάδα…ας αγαπήσουμε τον πλανήτης μας!! καλο σου βράδυ!?

  1. By Joanna IK

   1 Φεβρουαρίου 2021 at 22:22

   Ρούλα, πολύ καλησπέρα
   Αυτή είναι μια όμορφη ευχή, να αγαπήσουμε τον πλανήτη μας. Να δούμε, να καταλάβουμε πως ο πλανήτης γη είναι το μεγάλο μας σπίτι, η μεγάλη γειτονιά, που φιλοξενεί το δικό μας σπίτι, στη γειτονιά των δικών μας ονείρων και επιθυμιών.
   Να έχουμε έναν όμορφο και ήρεμο μήνα

 • Μαρίνα Τσαρδακλή

  31 Ιανουαρίου 2021 at 22:21

  Δε γνωρίζω τίποτα για τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, οπότε (το προσπερνάμε) και θα σταθώ στο μήνυμα της ανάρτησης σου!
  Ναι! Σαφέστατα ο κόσμος μπορεί να ομορφύνει. Άσχετα αν πολλές φορές, δεν το επιλέγουμε. Άσχετα αν, κι όταν ακόμα αντιλαμβανόμαστε την άσχημη πλευρά του κόσμου, συμβιβαζόμαστε με αυτή και θεωρούμε όλα όσα μπορούν να τον ομορφύνουν, σχεδόν ουτοπικά.

  Για εμένα κάτι κακό στην κοινωνία μας, είναι ότι πολλές φορές στεκόμαστε στους τίτλους και ξεχνάμε την ουσία. Είμαστε άνθρωποι. Δεν μπορούμε να εξιδανικεύουμε τους άλλους και να τους φορτώνουμε απαιτήσεις που δεν έχουμε από τον εαυτό μας, ούτε όμως να τους «γλιτώνουμε» ευθύνες, λόγω θέσης.
  Πρέπει να μάθουμε τον συνάνθρωπο, να τον αντιμετωπίζουμε ανεξαρτήτως θέσης, ως άνθρωπο και να φερόμαστε με καλοσύνη, ευγένεια, σεβασμό.
  Και φυσικά είναι χρέος μας απέναντι στην κοινωνία, να ομορφαίνουμε τον κόσμο.

  Αμέτρητα μπράβο για την ανάρτηση σου και το όμορφο μήνυμα της Τζοάννα μου.
  Καλό ξημέρωμα!

  1. By Joanna IK

   1 Φεβρουαρίου 2021 at 15:44

   Μαρίνα, πολύ καλησπέρα
   Τι ώριμη και ήρεμη προσέγγιση ενός θέματος που έχει, ας πούμε, τις προκλήσεις του. Το βρίσκω ώριμο που εστιάζεις στο τι μπορούμε να κάνουμε και ποιες παγίδες να αποφύγουμε, για να είναι ο κόσμος μας όμορφος. Και που μας θυμίζεις τι σημαίνει άνθρωπος – με ήρεμο τρόπο.
   Να έχουμε μία όμορφη εβδομάδα

 • ainafets

  31 Ιανουαρίου 2021 at 11:36

  Τυχαίο δεν νομίζω, αλλά χθες στις ειδήσεις του Euronews που παρακολουθώ δορυφορικά, (για να μαθαίνω και τίποτα από τον κόσμο!) άκουσα τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας να εκφράζεται πολύ άσχημα για τις διαδηλώσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες λόγω μέτρων. Αυτή η στάση του, με έβαλε σε σκέψεις και αμφισβήτησε την «καλοσύνη» του παραπάνω video με την τυχαία εκεί ομάδα από καθαρίστριες και με στολή!

  ΑΦιλάκια πάντα γλυκά!

  ΥΓ: Η ζωή με σκληρό τρόπο μου έμαθα να κρατώ μικρό καλάθι…

  1. By Joanna IK

   31 Ιανουαρίου 2021 at 14:00

   Μια κυριακάτικη καλημέρα
   Δεν γνωρίζω πολλά για τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας (μόνο όσα λέει η Wikipedia), και λυπάμαι κάθε φορά που κάποιος εκφράζεται πολύ άσχημα για συνανθρώπους του. Ομως θα ήθελα να κρατήσω το θετικό μήνυμα του βίντεο στην ανάρτησή μου, όπως το κουβεντιάσαμε εχθές. Οταν λερώνουμε το περιβάλλον, οφείλουμε να το καθαρίσουμε. Ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, κοινωνική ή οικονομική θέση κλπ. Είμαστε ένα. Είμαστε ο κόσμος μας και μπορούμε να τον ομορφύνουμε. Διαφορετικά, φοβάμαι πως θα σταματήσουμε να κρατάμε καλάθι.

 • Anna Flo

  30 Ιανουαρίου 2021 at 21:10

  Καλησπέρα Τζοάννα μου. Πολύ σπουδαία η ανάρτησή σου και το μηνυμα που περνάει. Ναι φυσικά όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε να ομορφύνουμε τον κόσμο. Δεν ξέρω αν είναι φτιαχτό το βίντεο και δεν με νοιάζει. Ακόμη και στημένο να είναι ήθελε να περάσει ένα μήνυμα ή δυο, ή και περισσότερα. Άνθρωποι όλοι μας, και κάνουμε λάθη. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Είναι ανεπίτρεπτο να αφήνουμε λόγω ανώτερης θέσης τους άλλους να διορθώσουν τα λάθη μας. Επίσης, οικειότητα με τους συμπολίτες μας ανεξάρτητα θέσης και προέλευσης. Ναι μπορούμε να ομορφύνουμε τον κόσμο μας και δεν είναι δύσκολο. Λίγο ο καθένας από τη θέση που βρίσκεται. Το γιατί επιλέγουμε να τον ασχημίζουμε δεν θα το καταλάβω ποτέ.
  Ελπίζω τα προβλήματα με την πλατφόρμα σου να τελείωσαν
  Φιλάκια πολλά πολλά και καλό μήνα Φεβρουάριο

  1. By Joanna IK

   31 Ιανουαρίου 2021 at 13:48

   Καλημέρα Άννα
   Ξεκινάμε με ένα καλό ερώτημα, γιατί επιλέγουμε να ασχημίζουμε τον κόσμο μας – αυτός είναι ο χώρος μας, εδώ ζούμε..
   Συμφωνώ με την άποψή σου πως, όλοι μας κάνουμε λάθη. Αυτό δείχνει πως είμαστε άνθρωποι. Οπως και το ότι δεν κρυβόμαστε πίσω από τα λάθη αλλά επιλέγουμε να κάνουμε κάτι απλό, κάτι ωραίο γι’ αυτό. Και είναι ωραίο, να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες της πράξης και του λόγου μας. Αν κάποιος δεν μπορεί να δει το ωραίο, κρίμα γι’ αυτόν.
   Να έχουμε έναν όμορφο δεύτερο μήνα του 2021

 • ainafets

  30 Ιανουαρίου 2021 at 19:32

  Καλησπέρα Joanna μου!
  Δεν ξέρω αν το video είναι «φτιαχτό» ή όχι, αλλά την δουλειά του- το μήνυμα του, είναι σαφέστατο!
  Σ’ αυτή τη ζωή, όλοι μας είμαστε ίσοι και το πάω και ακόμα πιο μακριά, είμαστε ΕΝΑ ασχέτως επαγγέλματος, πολιτικών πεποιθήσεων, εθνικότητας, θρησκείας, χρώματος κλπ! 😉
  Ζούμε σ’ αυτόν τον υπέροχο αλλά και κακοποιημένο πλανήτη και είμαστε υπεύθυνοι για ότι συμβαίνει και ας μη μας αρέσει, γιατί είμαστε αυτός ο κόσμος, αυτή η κοινωνία αυτό το κράτος! 😛

  ΑΦιλάκια χαμογελαστά και χαρούμενα για τα θέματα που εγείρεις! <3

  1. By Joanna IK

   30 Ιανουαρίου 2021 at 20:03

   Καλησπέρα στην αγαπημένη μας μάγισσα
   Δεν θα ήθελα να πιστέψω πως το βίντεο είναι φτιαχτό. Βλέποντάς το ξανά, μετά το σχόλιό σου, ‘βλέπω’ τι σημαίνει η δήλωση πως ‘είμαστε ένα’. Τον βλέπω να γίνεται ένα με τις γυναίκες, τις κυρίες, που φαίνεται να είναι από διαφορετικούς πολιτισμούς. Γίνονται ένα μέσα στο χαμόγελο, στα πειράγματα, στην αποδοχή. Φαίνεται να καταλαβαίνουν, να το νιώθουν, πως και αυτοί είναι ο κόσμος που ζούμε.
   Χαίρομαι πολύ κάθε φορά που τα λέμε στην αυλή

 • ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΤΑΡΟΚΟΙΛΗΣ

  30 Ιανουαρίου 2021 at 17:22

  Κοίταξε τώρα νοοτροπία! Και πρόσεξε τον συμβολισμό Τζοάννα.
  Ο άνθρωπος, «λερώνει» το περιβάλλον γύρω του. Προφανώς άθελά του. Στη συνέχεια φροντίζει άμεσα να «καθαρίσει» το χώρο του με δική του πρωτοβουλία. Και να τον παραδώσει στην πρώτη του κατάσταση. Εντάξει! Αυτό είναι το ποθούμενο και το ζητούμενο! Το μήνυμα για το περιβάλλον είναι σαφές.
  Δεν τους «πάω» τους Ολλανδούς γιατί, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, είναι μισέλληνες. Όμως οφείλω να αναγνωρίσω την παιδεία τους και το σεβασμό τους.
  Τζοάννα μου, εύχομαι ο νέος μήνας να είναι και για σένα και για τη συντροφιά μας όμορφος, φιλικός και δημιουργικός.
  Στέλνω τα φιλιά μου.

  1. By Joanna IK

   30 Ιανουαρίου 2021 at 19:50

   Γιάννη, ενδιαφέρων και χρήσιμος ο συμβολισμός.
   Υπάρχουν φορές που λερώνουμε τον χώρο μας – το περιβάλλον. Άθελα ή μη, μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Να καθαρίσουμε οι ίδιοι τον χώρο.
   Σκέφτομαι πως κάποιες φορές, νιώθουμε ενοχές και προσπαθούμε να κρύψουμε το γεγονός, να ρίξουμε το φταίξιμο σε άλλους, να περιμένουμε από άλλους τη λύση. Μακάρι οι ενοχές να «εξατμιστούν» και να περάσει το μήνυμα για το περιβάλλον
   Εύχομαι με τη σειρά μου έναν νέο μήνα γεμάτο ιστορίες μυστηρίου και δράσης

Comments are closed.