Εδώ είμαι, με τα αγαπημένα μου project

και την παρουσίαση δύο ενδιαφερόντων μου

Αγκαλιά με την έμπνευση
Πηγή: Twitter

Να συστηθώ μέσα από τη δουλειά μου

Μεγάλωσα ως δίγλωσση, ακούγοντας ιστορίες σε δύο γλώσσες των Βαλκανίων, κάνοντας σχόλια σε μία τρίτη, δική μου γλώσσα. Ήμουν δημιουργική από τότε! Η πόλη όπου γεννήθηκα, η Θεσσαλονίκη, παραμένει η πηγή της έμπνευσής μου: η παλιά πόλη με σπίτια που θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής, τα γραφικά σοκάκια που καλωσορίζουν περιπατητές και εξερευνητές, τα αρχοντικά που κλείνουν το μάτι στην φαντασία, τα καφέ στην παραλία που προσφέρουν μία νότα ζωντάνιας στην πόλη.

Οι βασικές μου σπουδές με οδήγησαν, μεταξύ άλλων, σε προγράμματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα – όπως για την ισότητα των φύλων και τη διαπολιτισμική κατανόηση, στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Η διδακτορική μου έρευνα για τη σχέση μεταξύ της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της κοινωνικής συνοχής σε περίοδο οικονομικής κρίσης, με βοήθησε να κατανοήσω καλύτερα ζητήματα γενικού και επίκαιρου ενδιαφέροντος.

Τότε βρήκα μία ενδιαφέρουσα απάντηση στο ερώτημα για την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ήταν όταν έμαθα για δημιουργικές δράσεις σε επαγγελματικά σχολεία στην Ελλάδα, όπου οι έχοντες λίγα στηρίζουν τους έχοντες πολύ λίγα. Είναι να δείχνεις συμπόνια, να δείχνεις με τον δικό σου τρόπο σε όσους δυσκολεύονται πολύ πως δεν είναι μόνοι στη δυσκολία. Μία γνώση γεμάτη ελπίδα. Με τη γνώση αυτή θέλω να πορεύομαι στη ζωή.

Αυτά είναι τα αγαπημένα μου πρότζεκτ

My Study Stress, My Study Buddy: Σχεδίασα και υλοποίησα πρόγραμμα για κοινωνικά ευάλωτες γυναίκες, που επιθυμούσαν να διαχειρίζονται τα δύσκολα συναισθήματα που συνάδουν με την επιστροφή και παραμονή στην εκπαίδευση. 

Creative Writing with purpose: Σχεδίασα και υλοποίησα πρόγραμμα για μεταπτυχιακούς φοιτητές, που επιθυμούσαν να αποκτήσουν την αίσθηση του ανήκειν σε κοινότητα.  

Το φλερτ με τη δημιουργικότητα 

Α. Συγγραφή μικρών ιστοριών, με 121 λέξεις ακριβώς, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Όπως δημοσιεύονται στο 121 Words, «μία ιστοσελίδα αφιερωμένη στη διάδοση και ανάδειξη της λογοτεχνίας flash fiction».

Β. Συμμετοχή στην Φωτο-Συγγραφική Σκυτάλη. Μία πρωτοβουλία της MaryPertax, όπου «κάθε συμμετέχων επιλέγει μία εικόνα της αρεσκείας του για τον επόμενο. Με τον τελευταίο παίχτη να επιλέγει για τον πρώτο. Από αυτήν την εικόνα ο καθένας θα εμπνευστεί να γράψει σχετικά αυτό που θέλει. Επίσης επιλέγει και μία λέξη η οποία θα πρέπει να αναφερθεί υποχρεωτικά μέσα στο κείμενο».

Ένα ενδιαφέρον, η ζωγραφική

Ένας αγαπημένος πίνακας ζωγραφικής: Μαζεύοντας τα Δίχτυα (1871) … κλικ εδώ να απολαύσετε τον πίνακα. Πρόκειται για έργο του Κωνσταντίνου Βολανάκη, ο οποίος θεωρείται πατέρας της θαλασσογραφίας και εκπρόσωπος του Ιμπρεσιονισμού πέρα από νόρμες. Στον πίνακα βλέπουμε τους ψαράδες να μαζεύουν τα δίχτυα την ώρα της ανατολής. Ένα έργο γεμάτο ενέργεια.

Με την ίδια ενέργεια, θα τα λέμε εδώ μαζεύοντας σκέψεις, ιστορίες και δράσεις που μας κάνουν να χαμογελάμε στη ζωή.

Με φόντο έργα που ανήκουν κυρίως στον Ιμπρεσιονισμό.

Να περνάτε όμορφα

Τζοάννα Ι.Κατσικοπούλου