Blog post

Έχουμε συστηθεί; Ας συστηθούμε

4 Νοεμβρίου 2018By Joanna IK

Γνωρίζοντας Εμάς

Ο Νοέμβριος ξεκινά με ένα ζεστό χαμόγελο και η διάθεση όλων, εξίσου ζεστή. Ευκαιρία για χαλάρωση και κουβεντούλα. Να συστηθούμε και να τα πούμε. Να πούμε ποιες θεωρούμε πως είναι οι ρίζες μας. Ποιες αναμνήσεις από την παιδική ηλικία έδωσαν ένα ιδιαίτερο χρώμα στη ζωή μας. Και πώς συνέβαλαν στην πορεία μας στον χρόνο.

Λοιπόν, μεγάλωσα ως δίγλωσση, ακούγοντας ιστορίες σε δύο γλώσσες των Βαλκανίων, κάνοντας σχόλια σε μια τρίτη, δική μου γλώσσα. Ήμουν δημιουργική από τότε! Η πόλη όπου γεννήθηκα, η Θεσσαλονίκη, παραμένει η πηγή της έμπνευσης μου: η παλιά πόλη με σπίτια που θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής, τα γραφικά σοκάκια που καλωσορίζουν περιπατητές και εξερευνητές, τα αρχοντικά που κλείνουν το μάτι στην φαντασία, τα καφέ στην παραλία που προσφέρουν μια νότα ζωντάνιας στην πόλη.

Οι βασικές σπουδές μου με οδήγησαν, μεταξύ άλλων, σε προγράμματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Η διδακτορική έρευνα μου για τη σχέση μεταξύ της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της κοινωνικής συνοχής σε περίοδο οικονομικής κρίσης με βοήθησε να κατανοήσω καλύτερα ζητήματα γενικού ενδιαφέροντος.

Τότε βρήκα μια ενδιαφέρουσα απάντηση στο ερώτημα για την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ήταν όταν έμαθα για δημιουργικές δράσεις σε επαγγελματικά σχολεία στην Ελλάδα, όπου οι έχοντες λίγα στηρίζουν τους έχοντες πολύ λίγα. Είναι να δείχνεις συμπόνια, να δείχνεις με τον δικό σου τρόπο σε όσους δυσκολεύονται πολύ πως δεν είναι μόνοι στη δυσκολία. Μια γνώση γεμάτη ελπίδα. Με τη γνώση αυτή θέλω να πορεύομαι στη ζωή.

Ένα ενδιαφέρον, η ζωγραφική

Ένας αγαπημένος πίνακας ζωγραφικής: Μαζεύοντας τα Δίχτυα (1871) … κλικ εδώ να απολαύσετε τον πίνακα. Πρόκειται για έργο του Κωνσταντίνου Βολανάκη, ο οποίος θεωρείται πατέρας της θαλασσογραφίας και εκπρόσωπος του Ιμπρεσιονισμού πέρα από νόρμες. Στον πίνακα βλέπουμε τους ψαράδες να μαζεύουν τα δίχτυα την ώρα της ανατολής. Ένα έργο γεμάτο ενέργεια.

Με την ίδια ενέργεια, θα τα λέμε εδώ μαζεύοντας σκέψεις, ιστορίες και δράσεις που μας κάνουν να χαμογελάμε στη ζωή.

Με φόντο έργα που ανήκουν κυρίως στον Ιμπρεσιονισμό.

Να έχετε μια δημιουργική εβδομάδα

Η ζωή δίπλα στη θάλασσα