Blog post

Νέλσον Μαντέλα: Να κάνουμε επιλογές που αντανακλούν ελπίδα και όχι φόβο

13 Ιουνίου 2020By Joanna IK

Γνωρίζοντας τους άλλους

18 Ιουλίου, πριν από 101 χρόνια, ήρθε στη ζωή ο Νέλσον Μαντέλα. Θυμάμαι μία ρήση του, μία αγαπημένη μου ρήση, την προτροπή του να κάνουμε επιλογές που αντανακλούν ελπίδα και όχι φόβο. Ο Νέλσον Μαντέλα μας έδειξε τον τρόπο.

Τι θα ήθελα να μοιραστώ σήμερα, μαζί σας, σε μία περίοδο έντονων αλλαγών και αναταραχών; Αυτό που με εντυπωσιάζει στη ζωή του, μία ζωή που φαίνεται να ήταν γεμάτη κατανόηση και προσφορά. Τρία γεγονότα, τρία σπουδαία μαθήματα ζωής. Με λίγα λόγια:

 • Να παραμένουμε πιστοί στις αξίες και στα ιδανικά μας
 • Να επιλέγουμε να ζούμε χωρίς πικρία και χωρίς θυμό
 • Να μην σταματάμε να ονειρευόμαστε

Το πρώτο μάθημα

Το γεγονός πως παρέμεινε πιστός στις αξίες και στα ιδανικά που φώτιζαν την πορεία του στη ζωή – στον σκοπό του να σβήσει το μίσος στη χώρα του. Πως δεν φοβήθηκε το τίμημα που θα πλήρωνε (την φυλάκιση) για την επιλογή του να υπερασπιστεί τον εαυτό του και το δικαίωμα όλων των ανθρώπων για ισότιμη και ισόνομη συμμετοχή στη ζωή. Πως καμία απειλή από έξω και κανένας φόβος μέσα του δεν τον κράτησε μακριά από τον σκοπό της ζωής του.

Το δεύτερο μάθημα

Το γεγονός πως αν και πέρασε 27 χρόνια από τη ζωή του στην φυλακή, όταν απελευθερώθηκε επέλεξε να ζήσει χωρίς πικρία. Αν και πέρασε τα πιο δημιουργικά χρόνια στη ζωή ενός ανθρώπου πίσω από τα σίδερα, η ψυχή του παρέμεινε ελεύθερη από το βάρος του θυμού. Επέλεξε να συγχωρήσει όσους τον είχαν οδηγήσει στην φυλακή. Αυτό που του έδινε έμπνευση, στην φυλακή, ήταν οι στίχοι ενός βικτωριανού ποιήματος με τίτλο «Ανίκητος» (Invictus):

Εγώ είμαι ο κυρίαρχος της μοίρας μου
Εγώ είμαι o καπετάνιος της ψυχής μου

Πολύ αργότερα, ο τίτλος του ποιήματος θα ενέπνεε τον Κλιντ Ίστγουντ να γυρίσει την ομότιτλη ταινία με θέμα το έργο του Μαντέλα.

Το τρίτο μάθημα

Το γεγονός πως δεν εγκατέλειψε τα όνειρά του. Δεν σταμάτησε να ονειρεύεται πως μπορεί να γίνει αυτός που ήθελε να γίνει πριν την φυλάκιση. Τι κι αν είχε ταλαιπωρηθεί στη ζωή του. Τι κι αν είχαν περάσει τα χρόνια. Δεν φοβήθηκε να ζήσει. Η δίψα για ζωή και προσφορά αποδείχθηκε μεγαλύτερη από τη δύναμη της συνήθειας. Το 1993, τρία χρόνια μετά την απελευθέρωσή του, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης. Έναν χρόνο αργότερα, ανέλαβε πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής. Έγινε ένας άνθρωπος που τον διέκρινε «η ανιδιοτέλεια, η ανεκτικότητα και η αίσθηση του κοινού σκοπού» (United Nations, 2018).

Ο Νέλσον Μαντέλα μας έδειξε πώς μπορούμε να είμαστε ηγέτες. Όχι, δεν χρειάζεται να ηγούμαστε μίας ομάδας. Μπορούμε να ηγούμαστε της προσωπικής μας ζωής. Να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας. Να πιστεύουμε στο καλό των άλλων. Να ακούμε και να κατανοούμε. Να συγχωρούμε και να συν-δημιουργούμε.

Προσωπικά, κουβαλώ την ελπίδα πως θα μπορέσουμε όλοι να κατανοήσουμε πως κάθε μορφή βίας είναι συμπεριφορά που πληγώνει. Και να επιλέγουμε να επικοινωνούμε τις ανάγκες και τους φόβους μας με αμεσότητα – με σεβασμό. Ο Νέλσον Μαντέλα μας έδειξε τον τρόπο.

Να έχετε μία δημιουργική βδομάδα

Πηγές

Μακρόπουλος, Ι. (2013, 18 Δεκεμβρίου). Invictus: Ο ανίκητος Νέλσον Μαντέλα

United Nations. (2018, 9 Ιουλίου). Deputy Secretary-General’s remarks on Nelson Mandela Centenary (as prepared for delivery)

Φωτογραφία: Mandela Wall – Freedom Festival 2014 by Ralph

Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας. Αν το κείμενο είναι το κτίσμα του μπλογκοσπιτιού μου, τα σχόλια είναι η αυλή. Εδώ καθόμαστε στη σκιά, αναπαυτικά, και τα λέμε χαλαρά. Σας περιμένω λοιπόν στην αυλή.

Comments (8)

 • Αννα

  22 Ιουνίου 2020 at 08:07

  Σπουδαίο αφιέρωμα. Και ναι πρέπει να γινόμαστε ηγέτες του εαυτού μας. Δεν είναι εύκολο για κανέναν ούτε για τον Μαντέλα ήταν. Γι αυτό και δεν έκανε όσα υποστήριζε. Δεν μπορείς μόνος να σηκώσεις τον κόσμο…αλλά Τζοάννα μου μεγάλο το διάστημα που του έκλεψαν από τη ζωή του και τον έβαλαν φυλακή. Δεν ξέρω αν μπορει να ζήσει κανείς χωρίς θυμό για όσα περνάει όπως ο Μαντέλα αλλά είναι όντως παράδειγμα προς μίμηση
  Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα

 • ΣΜΑΡΑΓΔΕΝΙΑ ΡΟΥΛΑ

  18 Ιουνίου 2020 at 23:50

  Να παραδειγματιζόμαστε από ηγέτες που έχουν δώσει την ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο και μια σωστή αντίληψη στις ισότητας των ανθρώπων Τζοάννα μου.. μήπως και στο μέλλον αλλάξουν τα πράγματα.. αλλά , θέλει πολλούς αγώνες ακόμα και πολύ μελάνι να χυθεί γύρω από το θέμα..ανθρώπινες αξίες ..!!??

 • Μαρία Γ.

  14 Ιουνίου 2020 at 22:02

  «Να είμαστε ηγέτες. Να ηγούμαστε της προσωπικής μας ζωής!»

  Μεγάλη αλήθεια που την καταλαβαίνουμε ΣΩΣΤΑ εμείς οι άνθρωποι, αρκετά αργά στη ζωή μας.
  Ο σωστός τρόπος να είσαι ηγέτης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί υψηλή παιδεία και βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στον εαυτό και στους άλλους και κυρίως ψυχική δεξιοτεχνία να ισορροπείς μέσα σου τις προκλήσεις.
  Είναι αστείρευτη πηγή σοφίας ηγέτες, όπως ο Νέλσων Μαντέλα!
  Καλό βράδυ Τζοάννα μου!

  1. By Joanna IK

   17 Ιουνίου 2020 at 12:43

   Μαρία, σ’ ευχαριστώ πολύ που έκανες μια στάση στην αυλή μου
   Μου αρέσει πολύ η διαπίστωση πως το να είσαι ηγέτης του εαυτού σου σημαίνει «ψυχική δεξιοτεχνία να ισορροπείς μέσα σου». Μια γλυκιά υπενθύμιση πως η ζωή είναι γεμάτη διλήμματα που θα μας προβληματίζουν, απογοητεύουν, συνεπαίρνουν, κυρίως βοηθούν να δούμε τι είναι σημαντικό για εμάς, για την πορεία μας στον χρόνο.
   Θα ήθελα να το είχα μάθει στα χρόνια του σχολείου, το έμαθα πολύ αργότερα.. κάλλιο αργά παρά ποτέ..

 • ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΤΑΡΟΚΟΙΛΗΣ

  13 Ιουνίου 2020 at 22:00

  Καλησπέρα Τζοάννα μου,
  Η αναφορά σου σήμερα σε έναν εμβληματικό παλιό ηγέτη, τον Νέλσον Μαντέλα, είναι γεμάτη μηνύματα και μάλιστα πολύ σημαντικά.
  Η Αναφορά σε τρία ζωτικά θέματα που αναφέρεις, δηλαδή: Πίστη στα ιδανικά και στις αξίες, εμμονή στα όνειρα, ζωή χωρίς πίκρα και θυμό, είναι σωστή. Βέβαια όχι εύκολη. Μήτε χωρίς κόστος.
  Βέβαια να πούμε, για την ιστορία, ότι, ως ηγέτης ο Μαντέλα στην Ν.Αφρική, δεν υπηρέτησε τις αρχικές του αξίες, αυτές δηλαδή που πάλεψε χρόνια στη φυλακή ως μέλος του Αφρικανικού κογκρέσου και πολλές από αυτές τις αλλοίωσε εντελώς. Αλλά δεν θα σταθούμε πάνω εκεί.
  Ως αναφορά είναι σωστές οι ρήσεις του και μακάρι να μπορούσαμε να τις ακολουθήσουμε.
  Πάντα προσέχω τις αναφορές σου Τζοάννα μου γιατί έχουν πολλά πράγματα να μας δώσουν.
  Την καλησπέρα μου αγαπητή μου φίλη.

  1. By Joanna IK

   17 Ιουνίου 2020 at 17:31

   Καλησπέρα στον πολύ καλό φίλο της παρέας
   Χμ, κάθομαι στην αυλή με έναν προβληματισμό, αν και σε ποιον βάθμο ο Νέλσον Μαντέλα κατάφερε να μετατρέψει τα πιστεύω του, τις αρχές του σε πράξεις. Το γεγονός πως η χώρα συνεχίζει να ταλανίζεται από διακρίσεις κάθε μορφής κάτι λέει.
   Από την άλλη, σκέφτομαι πως οι αρχές αυτές κράτησαν αναμμένο το κερί της ελπίδας για εκατομμύρια κόσμου. Αν σβήσει η φλόγα αυτή, τότε τι; Τι θα απογίνουν οι άνθρωποι αυτοί;
   Να είμαστε καλά, να καθόμαστε στην αυλή και να τα λέμε

 • ainafets

  13 Ιουνίου 2020 at 20:01

  Εξαιρετική ανάρτηση!
  Και πώς να μην είναι, αν δεν παίρνεις σαν παράδειγμα ζωής και δράσης, τον Μαντέλα!
  Και χαίρομαι που επισημαίνεις πως ο καθένας μας, μπορεί να πάρει τη ζωή στα χέρια του, αφού και είναι υπεύθυνος και κύριος του εαυτού του!
  Και καταλήγουμε πως η Αγάπη είναι αυτή που μας προφυλάσσει από τον φόβο (μια καθαρά εγκεφαλική λειτουργία) και μας επιτρέπει να ονειρευτούμε για να γίνουν τα όνειρα μας πραγματικότητα!

  Πολλά ΑΦιλάκια επίγνωσης στέλνω σε όσους δεν το βάζουν κάτω!

  1. By Joanna IK

   17 Ιουνίου 2020 at 17:21

   Καλησπέρα μαγισσούλα
   Ανοίγω την παστέλ τσάντα να φυλάξω φιλιά επίγνωσης. Ένα από τα ωραιότερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας – το δώρο της επίγνωσης. Να αγκαλιάσουμε τον εαυτό μας με αγάπη. Και να δούμε τη ζωή μέσα από το πρίσμα της αγάπης. Όπως φαίνεται πως έκανε ο Νέλσον Μαντέλα.

Comments are closed.