
25η Νοεμβρίου: Είμαστε όλοι έτοιμοι «να βάψουμε τον κόσμο πορτοκαλί» και να συμβάλουμε στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών;
Σκέψεις σε δράση
Τον τελευταίο καιρό περνώ τα σαββατοκύριακα στον κόσμο του διαδικτύου. Αντί λοιπόν να πηγαίνω σε νέα μέρη και να βλέπω νέα πρόσωπα, επιλέγω να επισκέπτομαι διάφορες σκέψεις, ιδέες και δράσεις που αναπτύσσονται στο διαδίκτυο. Διαφορετικές τοποθετήσεις επί κοινωνικών θεμάτων που υπερβαίνουν τα σύνορα.
Την τελευταία φορά που επισκέφτηκα το διαδίκτυο, μία νέα φίλη μοιράστηκε μαζί μου τον προβληματισμό της για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών – και των κοριτσιών, η οποία γιορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου. Για την εντύπωση που έχει, πως οι διεθνείς οργανισμοί στοχεύουν στην εξάλειψη μόνο της βίας κατά των γυναικών και όχι και της βίας κατά των αντρών. Για τη δυσκολία να καταλάβει τον σκοπό πρωτοβουλιών και δράσεων για την ευαισθητοποίηση σε θέματα ισότητας των φύλων, όπως είναι η Εκστρατεία UNiTE. Για να δούμε.
Να βάψουμε τον κόσμο πορτοκαλί!
Αυτή την Κυριακή, ξεκινά μία περίοδος 16 ημερών ενεργούς δράσης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Η ακριβής διάρκεια, από τις 25 Νοεμβρίου μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου, την Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Φέτος, η παγκόσμια δράση της Εκστρατείας UNiTE για την υπεράσπιση των γυναικών έχει το εξής θέμα: Orange the World; #HearMeToo. Έτσι απλά, άκου τι έχω και εγώ να πω.
Φέτος, γυναίκες και κορίτσια που διαφορετικά δεν θα έβρισκαν μία θέση στα κοινωνικά μέσα, έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν τη δική τους φωνή. Να μοιραστούν την προσωπική ιστορία βίας. Να προβάλουν το έργο τους για την ευαισθητοποίηση της κοινότητάς τους σε θέματα ισότητας των φύλων.
Όλο και περισσότερες γυναίκες σε όλον τον κόσμο βιώνουν κακοποίηση και βία λόγω του φύλου τους. Λόγω των στερεότυπων αντιλήψεων για τη σημασία του να είσαι γυναίκα και τους κοινωνικούς ρόλους που την ακολουθούν. Ρόλοι που ορίζονται σε συνάρτηση με πολιτισμικές πεποιθήσεις και προσδοκίες για τη θέση των αντρών και των γυναικών στην κοινωνία που τους περιβάλλει.
Στην πορεία του χρόνου, οι γυναίκες θα εκπαιδεύονταν να αντιμετωπίζουν τη ζωή από μία θέση αδυναμίας. Με άλλα λόγια, θα περίμεναν να είναι, να ακούγονται και να δείχνουν ευγενικές και καλοσυνάτες, υπομονετικές και ανεκτικές, στοργικές και δοτικές, ακόμη και αν χρειάζονταν να παριστάνουν τις γενναίες. Οι αντιλήψεις αυτές θέλουν τον χρόνο τους για να αλλάξουν και να παραχωρήσουν τη θέση του σε πεποιθήσεις που προάγουν την ισότητα των φύλων στην πράξη. Που ενθαρρύνουν τους άντρες και τις γυναίκες να επικοινωνούν και να σχετίζονται μεταξύ τους από μία θέση ισοτιμίας και ισονομίας.
Συλλογική προσπάθεια και στήριξη
Αυτός είναι ο σκοπός των συστηματικών εκκλήσεων για συλλογική προσπάθεια και στήριξη, για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, και από άντρες και από γυναίκες. Ο Antonio Tajani, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μόλις δήλωσε το εξής:
Ποτέ δεν θα σταματήσω να υπερασπίζομαι την ισότητα μεταξύ γυναικών και αντρών. Το οφείλω στη μητέρα μου, τη γυναίκα μου, την κόρη μου και σε όλες τις γυναίκες οι οποίες, με τίμημα τεράστιες θυσίες, κέρδισαν τα δικαιώματά τους στο πέρασμα των αιώνων.
Antonio Tajani
Είναι γεγονός πως έρευνες για θέματα φύλου καταδεικνύουν το ενδεχόμενο και οι άντρες να βιώνουν βία και κακοποίηση. Τα ίδια ερευνητικά δεδομένα αποκαλύπτουν το ανησυχητικά υψηλό ποσοστό των γυναικών σε όλον τον κόσμο που βιώνουν βία λόγω του φύλου τους. Σύμφωνα με τον οργανισμό UN Women:
Για πάρα πολύ καιρό, η ατιμωρησία, η σιωπή και το στίγμα επέτρεψαν στην βία κατά των γυναικών να κλιμακωθεί σε διαστάσεις πανδημίας. Μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως βιώνει έμφυλη βία.
UN Women
Η βία είναι κομμάτι της καθημερινότητας, το οποίο μπορεί να χρωματίζει την επικοινωνία με τους άλλους σε καθημερινή βάση. Το αποτέλεσμα, να μην είναι πάντα εύκολο να την αναγνωρίσουμε και να την ορίσουμε. Ναι, η βία είναι συμπεριφορά που πληγώνει. Και είναι το άτομο που βιώνει την παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκείνο που πονά, που θα κρίνει μία πράξη ως βίαιη. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος ύπαρξης αρκετών ημερών για την ευαισθητοποίηση σε θέματα βίας – η ανάγκη να αναδειχθούν όλες οι διαστάσεις.
Προωθώντας την ευαισθητοποίηση σε θέματα φύλου μέσα από την εκπαίδευση
Η ευαισθητοποίηση σε θέματα φύλου, όπως είναι το θέμα της έμφυλης βίας, μπορεί να προωθηθεί μέσα από την εκπαίδευση – στη σχολική τάξη. Να μοιραστώ την προσωπική εμπειρία μου και να πω πως έχω δει θετική αλλαγή. Ήταν όταν εργαζόμουν ως επιμορφώτρια σε θέματα φύλου, σε πρόγραμμα εθνικής εμβέλειας. Τότε κατάλαβα τι εννοούμε όταν λέμε να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε. Το πρόγραμμα με ενθάρρυνε να εξετάσω προσωπικές αντιλήψεις για παρατηρούμενες διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών. Όπως τρόποι συμπεριφοράς για άντρες και για γυναίκες, για το τι κρίνεται ως αποδεκτό για κάθε φύλο.
Ο σκοπός του προγράμματος, η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα φύλου, για τη διερεύνηση διαφορετικών προσεγγίσεων σε θέματα ενδιαφέροντος. Γιατί εκπαιδευτικοί; Επειδή περνούν περισσότερο χρόνο με τους μαθητές και μπορεί να ενεργούν ως πρότυπα. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί ενθαρρύνονταν να αξιοποιούν προσωπικές εμπειρίες ως βάση για μάθηση: να εξετάζουν, αναλύουν, αμφισβητούν, επαναπροσδιορίζουν, απορρίπτουν, αποδέχονται. Στη συνέχεια, βοηθούσαν τους μαθητές τους – αγόρια και κορίτσια, να κατανοήσουν πώς διαμορφώνονται οι πεποιθήσεις, να αναγνωρίσουν τα στερεότυπα φύλου, ώστε να κάνουν επιλογές ζωής ελεύθερες από έμφυλες προκαταλήψεις.
Αντιμετωπίζοντας το στίγμα της βίας
Επιλογές ελεύθερες από έμφυλες προκαταλήψεις σημαίνει και επιλογή μίας ζωής ελεύθερης από βία – έμφυλη βία. Η βία μπορεί να αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στην ανθρώπινη ψυχή και να επηρεάσει την πορεία στον χρόνο. Να γιατί χρειάζεται χρόνος για να κλείσει η πληγή και να σβήσει το στίγμα της βίας. Όταν συνειδητοποιείς πως τα δικαιώματά σου έχουν παραβιαστεί, όταν δυσκολεύεσαι να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, μπορεί να νιώσεις αβοήθητη. Σαν να μην υπάρχει ελπίδα για σένα. Σαν να έκανες κάτι κακό. Σαν να περιμένεις την τιμωρία. Σαν να μην σου αξίζει κάτι καλύτερο. Ε λοιπόν, σου αξίζει το καλό. Σε όλες τις γυναίκες και σε όλα τα κορίτσια. Ναι, χρειάζεται χρόνος για να μετατρέψεις δύσκολα συναισθήματα σε πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Ναι, μπορεί να γίνει. Όταν θυμόμαστε πως τίποτα δεν μπορεί να σβήσει την αξία μας. Και όταν άντρες και γυναίκες εργάζονται μαζί για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.
Η ώρα της ερώτησης
Εσείς, τι χρώμα θα φορέσετε αυτές τις μέρες 🙂
Να έχετε μία δημιουργικά πορτοκαλί βδομάδα
Πηγή
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την Εκστρατεία UNiTE και να κατεβάσετε το logo, κάντε κλικ στο: 16 days of activism