Blog post

Αναζητώντας τη θέση μας στη ζωή: Η φράση βάση για τα άρθρα γύρω από την κοινοτική συνοχή

2 Σεπτεμβρίου 2018By Joanna IK

Γνωρίζοντας Εμάς

Στα μέσα του καλοκαιριού, όταν η πόλη θυμίζει εξοχή και ο ήλιος ξεχνά να δύσει, σκέφτηκα να παρουσιάσω την βάση για τα άρθρα που θα ακολουθήσουν εδώ, και έτσι να πω λίγα λόγια για τη διδακτορική μου έρευνα.

Το θέμα

Η έρευνα ξεκινά με την φράση «Αναζητώντας τη θέση μας στη ζωή». Είναι μία φράση που αντανακλά προσωπικούς προβληματισμούς, κοινούς για όσους έχουν διπλή/πολυπολιτισμική  ταυτότητα, και μία αγωνία για το αν υπάρχει σταθερή και ασφαλής θέση για όσους (ακούν πως) ανήκουν παντού και πουθενά. Έναν παρόμοιο προβληματισμό φαίνεται να μοιράζονται οι νέοι που επιλέγουν την επαγγελματική εκπαίδευση για την είσοδό τους στον κόσμο των ενηλίκων, όταν προσπαθούν να βρουν μία ισορροπία μεταξύ εκπαίδευσης και μαθητείας.

Το θέμα της έρευνας είναι η σχέση μεταξύ της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της κοινωνικής συνοχής, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Δύο είναι τα βασικά ερωτήματα που με απασχολούν. Το πρώτο, πώς προβλέπεται  η επαγγελματική εκπαίδευση να στηρίξει τους μαθητές της στην αναζήτηση της θέσης τους στην αγορά εργασίας (ως πτυχή της οικονομίας). Το δεύτερο, πώς προβλέπεται να ενταχθούν στην κοινωνία (που διαφοροποιείται από την αγορά εργασίας).

Τα ερωτήματα

Κάθε έρευνα θέλει ένα θεωρητικό πλαίσιο για να απαντηθούν τα ερωτήματα. Το πλαίσιο ενδιαφέροντος καθορίζεται από δύο έννοιες:

  • το ανθρώπινο κεφαλαίο, δηλαδή τα ουσιαστικά και τα τυπικά προσόντα που αποκτά κάθε άνθρωπος μέσα από την εκπαίδευση και τη μάθηση και που τον βοηθάνε να βρει εργασία και να τη διατηρήσει.
  • το κοινωνικό κεφαλαίο, δηλαδή οι δεξιότητες που χρειάζεται κάθε άνθρωπος για να έχει μία γερή αίσθηση του εαυτού, να δημιουργήσει κοινωνικούς δεσμούς και να συμβάλει στην ανάπτυξη της κοινωνίας που τον περιβάλλει.

Οι απαντήσεις βασίζονται στη μελέτη δύο πηγών δεδομένων: των επιλεγμένων κειμένων εκπαιδευτικής πολιτικής και των συνεντεύξεων με εκπαιδευτικούς της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Όταν κάνεις έρευνα, ακούς πολλές και διαφορετικές απόψεις που όλες κουβαλούν μία προσωπική αλήθεια. Κρατάς μία απόσταση για να καταλάβεις καλύτερα τι πραγματικά οι άλλοι μοιράζονται μαζί σου και τι θέλεις εσύ να μάθεις.

Εντυπώσεις

Εδώ θα μοιραστώ αυτό που ακόμη μου κάνει εντύπωση. Και στις δύο χώρες (Ελλάδα και Αγγλία) η επαγγελματική εκπαίδευση προβλέπεται να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή βοηθώντας τους μαθητές της να νιώσουν αποδεκτοί και να αναπτύξουν μία αίσθηση του ανήκειν, πιθανώς σε βάρος της αριστείας. Μου κάνει εντύπωση πως οι μαθητές της επαγγελματικής εκπαίδευσης φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από αποδοχή και επιβεβαίωση. Και αυτή η ανάγκη μπορεί να είναι τόσο έντονη που να μην τους απασχολεί η προοπτική της διάκρισης στον τομέα τους.

Αναρωτιέμαι πώς μπορεί ένας άνθρωπος να βρει τη θέση του στη ζωή όταν τα όρια που θέτει και τα πλαίσια που επιλέγει περιορίζουν την αναζήτηση της θέσης και την ανακάλυψη του αληθινού εαυτού.

Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα θα συζητάμε εδώ. Όπως η κοινοτική εκπαίδευση, η εκπαίδευση που στηρίζει την ανάπτυξη μίας κοινότητας, και τα παιδιά της τρίτης κουλτούρας, που μεγαλώνουν μεταξύ δύο διαφορετικών πολιτισμών. Stay tuned!

Να έχετε μία καλή βδομάδα